Cursul BNR al dolarului a încheiat săptămâna în scădere severă. Nu a mai fost atât de jos din ziua în care Rusia a atacat Ucraina (24 februarie 2022)

Publicat: 12 apr. 2025, 21:32, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Cursul BNR al dolarului a încheiat săptămâna în scădere severă. Nu a mai fost atât de jos din ziua în care Rusia a atacat Ucraina (24 februarie 2022)
Cursul BNR al dolarului a încheiat săptămâna în scădere severă. Nu a mai fost atât de jos din ziua în care Rusia a atacat Ucraina (24 februarie 2022)

Dolarul american, moneda de rezervă dominantă la nivel mondial, a fost sub presiune pe pieţele financiare internaţionale în ultima săptămână, în condiţiile în care noua administrație republicană adoptă politici comerciale protecționiste agresive. Faţă de euro, dolarul a ajuns la un minim al ultimilor 3 ani, iar deprecierea severă a monedei americane s-a văzut şi la Bucureşti, unde Banca Naţională a României (BNR) a calculat vineri un curs de 4,3617 lei pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ziua în care Rusia a atacat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

De ce leul era puternic faţă de dolar în lunile anterioare invadării Ucrainei de către Rusia

în perioada ianuarie–februarie 2022, înainte ca Rusia să atace Ucraina, dolarul american (USD) a scăzut față de leul românesc (RON), chiar dacă tensiunile geopolitice erau deja în creștere.

La prima vedere poate părea contraintuitiv, pentru că dolarul este de obicei un „activ-refugiu” şi valuta de rezervă pentru băncile centrale din întreaga lume.

Mișcările globale ale dolarului

  • Înainte de invazie (ianuarie–mijloc de februarie 2022), piețele erau relativ optimiste că o invazie totală ar putea fi evitată.
  • Dolarul a avut o perioadă de corecție globală în acele săptămâni, după ce crescuse în 2021.
  • Investitorii așteptau deciziile Fed (banca centrală a SUA), dar fără panică.

Leul românesc a fost neobișnuit de stabil

  • În acea perioadă, presa a scris că BNR a intervenit frecvent pentru a susține leul, menținând o stabilitate a cursului leu/euro și, implicit, și față de dolar (indirect).
  • Inflația era deja ridicată în România, iar BNR începuse să majoreze dobânda de referință încă din toamna lui 2021 ( înaintea Fed). Acest lucru a făcut leul mai atractiv pentru investitori.

Investitorii regionali erau încă activi în piețele emergente

  • România, ca parte a piețelor emergente din Europa Centrală și de Est, beneficia de fluxuri de capital în acea perioadă.
  • Dolarul scădea ușor și pentru că unele fonduri mutau bani în acţiuni şi active „mai riscante” din regiune, inclusiv România.

Pe 23 februarie 2022 (cu o zi înainte de invazie), cursul dolarului era de 4,3564 lei.

Scăderea dolarului înainte de 24 februarie 2022 s-a datorat factorilor globali macroeconomici și unei false speranțe de stabilitate geopolitică.

Investitorii nu anticipau pe deplin posibilitatea şi, apoi, magnitudinea invaziei. În plus, BNR a jucat un rol important în menținerea cursului stabil, ceea ce a făcut ca leul să pară temporar mai puternic decât era în realitate.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat invazia militară la scară largă asupra Ucrainei

  • În dimineața zilei de 24 februarie 2022, în jurul orelor 4 (ora Kievului), președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat într-un discurs televizat începutul unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina.

  • Aproape imediat, au început bombardamente și atacuri cu rachete asupra infrastructurii militare ucrainene, aeroporturilor, bazelor și orașelor din toată țara, inclusiv Kiev, Harkov, Odesa, Mariupol și altele.

Pe 24 februarie 2022, piețele financiare globale au reacționat violent și imediat la vestea invaziei Rusiei în Ucraina. A fost o zi marcată de turbulențe majore, vânzări panicarde și o fugă generalizată spre active considerate „de refugiu”.

Bursa din SUA (Wall Street):

La deschidere, indicii americani au fost în scădere accentuată: S&P 500 declin de -2% în primele ore; NASDAQ (mai sensibil la riscuri) a scăzut cu peste 3%.

Active de refugiu

  • Dolarul american (USD), francul elvețian (CHF) și yenul japonez (JPY) s-au apreciat semnificativ.
  • Randamentele obligațiunilor de stat americane au scăzut, deoarece investitorii au căutat siguranță.

Situaţia actuală de pe pieţele financiare

Euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani în raport cu dolarul american, pe fondul volatilității pieței determinate de tarife, în timp ce investitorii s-au debarasat de activele americane și au căutat siguranță în monedele de refugiu.

Euro a urcat la maximul ultimilor trei ani față de dolarul american în timpul sesiunii asiatice de vineri, investitorii continuând să descarce activele americane pe fondul tarifelor haotice ale președintelui american Donald Trump.

Perechea EUR/USD a sărit de la jumătatea intervalului 1,09 până la 1,1387, extinzând câștigurile înregistrate începând de joi, după ce Trump a întrerupt tarifele reciproce pentru toate țările, cu excepția Chinei, unde a ridicat taxa la 145%.