Cursul valutar: Euro este la nivelul maxim faţă de leu, de un an şi 11 luni, după ce BNR a raportat ieşiri de 3 miliarde de euro din rezervele valutare, în martie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/money-1005465_1280.jpg)
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de 4,9774 lei pentru un euro. Este o creştere uşoară faţă de cursul oficial comunicat cu o zi în urmă, de 4,9770 lei pentru un euro, însă este un nivel maxim de un an şi 11 luni (mai exact, din mai 2023), care a mai fost atins de câteva ori în primul trimestru al anului în curs, dar niciodată depăşit.
Apărarea cursului costă
Politica monetară a BNR prevede un regim de flotare controlată a cursului de schimb, care este o ancoră principală în lupta cu inflaţia, dar apărarea cursului de schimb costă.
Cu o zi în urmă, Banca Naţională a raportat ieşiri de aproape 3 miliarde de euro din rezervele valutare, pe parcursul lunii martie 2025.
Ieşirile de 2,936 miliarde euro reprezintă modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.
Pe de altă parte, în luna martie au fost şi intrări de 2,336 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor; alimentarea contului Comisiei Europene și altele.
Pe ansamblu, din rezervele valutare ale BNR au plecat în luna martie 600 de milioane de euro, rezervele valutare ale băncii centrale situându-se acum la 61,993 miliarde euro la 31 martie 2025.
Stabilitatea cursului – liniştea dinaintea furtunii?
Se pare că presiunile existente pe piaţa valutară au obligat BNR să intervină în apărarea leului, în maniera tradiţiională şi discretă.
Cine împinge cursul de schimb spre deprecierea monedei naţionale:
- deficitul bugetar ridicat
- creşterea bugetelor de apărare
- cheltuielile statului cu dobânzile aferente datoriei publice
- creşterea continuă a datoriei publice ca raport în PIB
- spectrul posibilei scăderi a rating-ului de ţară
Primul trimestru al acestui an ne-a arătat că ,,tavanul” BNR asupra cursului de schimb, de 4,9773-4,9774 lei pentru un euro, funcţionează şi cursul a ricoşat de fiecare dată sub acest prag.
Pe de altă parte, o străpungere a acestui prag de rezistenţă atât de puternic poate conduce la o depreciere accelerată a monedei naţionale faţă de euro.
Chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, amintea recent că bugetul de stat pe 2025 este construit pe un curs de 5 lei, iar de la nivelul actual de 4,97 lei la 5 lei este o diferenţă mai mică de 1%.