Curtea de Apel București respinge cererea Expert Forum de a permite observatori independenți la renumărarea voturilor

Publicat: 30 nov. 2024, 16:07, de Andrei Ceausescu, în ALEGERI , ? cititori
Curtea de Apel București respinge cererea Expert Forum de a permite observatori independenți la renumărarea voturilor
Prezență de 328% într-o secție de vot din România

Curtea de Apel București a respins definitiv cererea organizației Expert Forum (EFOR) de a permite prezența observatorilor independenți în procesul de renumărare a voturilor din turul I al alegerilor prezidențiale din România. Decizia a fost pronunțată pe 30 noiembrie și vine după ce, în primă instanță, Tribunalul Ilfov a dat câștig de cauză ONG-ului.

În ciuda hotărârii favorabile din partea Tribunalului, Curtea de Apel a considerat cererea EFOR „nefondată” și a admis recursul Biroului Electoral Județean (BEJ) Ilfov, care a contestat prezența observatorilor la renumărare. Astfel, în urma acestei decizii, EFOR și alte organizații civice acreditate nu vor avea acces în secțiile de votare pentru a urmări procesul de renumărare a voturilor, care continuă în întreaga țară.

„Curtea de Apel București a admis recursul BEJ Ilfov și a respins solicitarea EFOR pentru a observa renumărarea. Acum câteva minute am fost dați afară de la BEJ Ilfov”, a transmis Expert Forum pe pagina sa de Facebook.

Decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a interzice accesul observatorilor independenți a fost criticată vehement de mai multe organizații neguvernamentale, inclusiv EFOR, dar și Funky Citizens, care consideră că această măsură pune sub semnul întrebării transparența procesului electoral. „Ni se pare halucinantă decizia BEC de a nu permite accesul observatorilor independenți în secții la renumărarea voturilor”, au declarat reprezentanții organizației Funky Citizens, subliniind că „acum era momentul pentru maximă transparență”.

Potrivit BEC, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 98/2024 prevede că birourile electorale județene sunt cele responsabile de renumărarea voturilor, iar secțiile de votare au încheiat activitatea. De asemenea, BEC susține că doar anumite categorii de persoane sunt autorizate să participe la operațiunile desfășurate de birourile electorale, inclusiv observatori internaționali și reprezentanți ai mass-media străine, dar nu și observatori independenți desemnați de organizații civice.