Curtea de Conturi a României: Contractarea serviciilor de transport al țițeiului de la CONPET Ploiești s-a făcut după cum a vrut… Dorin Tudora

Publicat: 03 oct. 2024, 11:15, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Curtea de Conturi a României: Contractarea serviciilor de transport al țițeiului  de la CONPET Ploiești s-a făcut după cum a vrut... Dorin Tudora

Aranjamentele și ingineriile financiare „țesute” de către Dorin Tudora, directorul general al SC CONPET SA Ploiești impus de tandemul Iulian Dumitrescu „Lamborghini” și Roberta Anastase pe data de 5 februarie 2021, au fost scoase la lumină de către Curtea de Conturi a României, ceea face ca zilele acestuia în fruntea societății să fie numărate.

Raportul Curții de Conturi a României pe anul 2022 evidențiază faptul că la CONPET SA Ploiești, operatorul național de transport țiței și derivate prin conducte din România, s-a exprimat „o concluzie modificată, cu rezerve, motivată de faptul că subiectul auditat este în conformitate, sub toate aspectele semnificative, cu criteriile aplicate ce derivă din reglementările care vizează realizarea încasărilor/veniturilor”, cu excepția a numeroase neconformități.

„Procesul de facturare a serviciilor s-a realizat la o altă dată decât cea prevăzută în contract”

Auditorii de conturi au constatat că „Anumite prevederi generale ale contractului-cadru normativ existent nu au fost transpuse în contractul negociat la nivelul entității”. Astfel, „Contractul negociat nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale contractului-cadru pentru anul calendaristic, aprobat prin ordinul președintelui ANRM”, iar „La nivelul SC CONPET SA, contractarea serviciilor de transport al țițeiului, al gazolinei, al condensatului și al etanului prin sistemul național de transport se face prin negociere, având la bază prevederile contractului cadru”. Practic, Curtea de Conturi a României a descoperit că „Prevederile contractuale, în unele cazuri, nu au fost puse în aplicare, chiar dacă acestea erau stipulate în contractul negociat”. Astfel, „Procesul de facturare a serviciilor s-a realizat la o altă dată decât cea prevăzută în contract”.

 „CONPET SA a folosit un curs de schimb al pieței valutare incorect, și nu pe cel stabilit prin clauzele contractuale”

Curtea de Conturi a României a menționat în raportul pe 2022 că modul de facturare mai sus menționat „poate avea influență asupra recunoașterii veniturilor, deoarece pentru contabilizarea tranzacțiilor în valută, entitatea folosește un curs de schimb al pieței valutare incorect, și nu pe cel stabilit prin clauzele contractuale”. Totodată, „Reglarea cantitativă și valorică a stocului fizic total al produselor, aferente fiecărui an contractual pe baza realizărilor din balanțele de transport, nu s-a realizat prin încheierea unui document care să ateste concilierea între părțile implicate și din care să rezulte existența sau nu a unor datorii de daune compensatorii” și, ca atare, „nu au fost percepute daune interese în condițiile în care acestea erau stipulate în contract”. De asemenea, auditorii de conturi au descoperit că „Amendamentele sau prevederile suplimentare la contract, în unele cazuri, nu s-au realizat prin încheierea unui act adițional, cu respectarea tuturor procedurilor de aprobare și avizare.

Plasamentele bancare s-au efectuat după cum a vrut Dorin Tudora

În raportul auditorilor de conturi pe anul 2022 s-a mai evidențiat și faptul că „Activitatea de investire a resurselor financiare în plasamente depozite bancare în scopul obținerii unei profitabilități adecvate, cu luarea în considerare a factorilor de risc valutar, a dobânzilor oferite de instituțiile de credit, de nevoile de lichiditate, de lichiditatea plasamentelor/depozitelor, nu s-a realizat pe baza unei strategii de investire a resurselor financiare, aprobată de către Consiliul de administrație”. Adică, directorul general Dorin Tudora a investit resurselor financiare ale CONPET SA Ploiești în plasamente și depozite bancare fără aprobarea Consiliului de Administrație condus de către Florian Gheorghe, omul impus și susținut de PSD. Ca urmare a lispsei unei asemenea strategii, „Veniturile obținute din penalitățile de întârziere calculate ca urmare a nerespectării prevederilor contractuale, nu se realizează în conformitate cu cadrul legislativ aplicabil, nefiind respectat principiul contabilității pe bază de angajamente”. Ca atare, „Drepturile constatate (veniturile realizate), rezultate din operațiunea de refacturare a cheltuielilor cu utilitățile, nu au îndeplinit condițiile stabilite, de recunoaștere a veniturilor conform cadrului legislativ aplicabil, în sensul că operațiunea nu a fost corect codificată și prezentată conform planului de conturi”.

Dorin Tudora, nababul de la CONPET Ploiești al baronului „Lamborghini”

PUTEREA a semnalat de mai multe ori că omul că Dorin Tudora, omul impus de tandemul Dumitrescu „Lamborgini”-Roberta Anastase în fruntea CONPET Ploiești, a fost cercetat de ANI și DNA, dar și faptul că nu are certificat ORNISS. Totodată, acesta s-a remarcat și prin faptul că a mărit salariilor doar angajaților PNL (https://www.puterea.ro/scandal-urias-la-conpet-directorul-general-dorin-tudora-a-marit-salariile-doar-angajatilor-pnl/), dar și prin faptul că acum își caută susținere și protecție la unii lideri…PSD (https://www.puterea.ro/directorul-general-de-la-conpet-ploiesti-dorin-tudora-cauta-sustinere-si-la-paul-stanescu/). Însă, nu trebuie omis faptul că Dorin Tudora are ca director general la CONPET Ploiești o remunerație de nabab, adică vreo 10.800 de euro pe lună, iar președintele Consiliului de Administrație, agronomul Florin Gheorghe încasează ceva mai puțin decât omul baronului „Lamborghini”-doar vreo 7.200 de euro/lună din două sinecuri de stat (https://www.puterea.ro/remuneratii-de-nabab-pentru-sefii-pnl-si-psd-de-la-conpet-sa-ploiesti/).