Cutremur de peste 4 grade în România. Al treilea în ultima săptămână

Publicat: 06 aug. 2024, 16:55, de Autor: Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Cutremur de peste 4 grade în România. Al treilea în ultima săptămână
cutremur de 5,3 în țara noastră

Marți, la ora 16:04, un cutremur de magnitudine 4,1 a zguduit județul Vrancea, conform datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri și a fost resimțit în apropierea mai multor orașe: la 43 km vest de Focșani, 66 km nord de Buzău, 67 km est de Sfântu-Gheorghe, 80 km est de Brașov, 95 km sud de Bacău, 97 km sud-vest de Bârlad și 99 km nord-est de Ploiești.

De la începutul lunii, România a fost lovită de patru cutremure. Cel mai semnificativ dintre acestea a avut loc pe 1 august, tot în județul Vrancea, și a avut o magnitudine de 4,4. Alte două cutremure au fost înregistrate la sfârșitul săptămânii trecute, ceea ce sugerează o activitate seismică continuă în această regiune.

Ucraina, vizată de un cutremur major

Seismologii din Ucraina avertizează că un cutremur de magnitudine 7,5 ar putea avea loc în viitorul apropiat. Epicentrul acestui posibil cutremur ar fi în regiunea Poltava, o zonă cunoscută pentru frecvența ridicată a activităților seismice.

În 2010, această regiune a fost martora a 15 cutremure, cel mai puternic dintre ele având aproape 5 grade pe scara Richter. Deși data exactă a acestui cutremur mare nu este cunoscută, seismologii sunt de părere că ar putea avea loc în următorii câțiva ani.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al INCDFP și expert în fizică seismică, a explicat că aceste seisme minore nu sunt un semn de îngrijorare. El a menționat că Vrancea este o zonă care produce seisme mari după acumularea de tensiuni pe o perioadă lungă. În prezent, tensiunile sunt în curs de acumulare, dar nu au atins încă un nivel critic pentru a declanșa un cutremur major.

„Nu este nicio problemă. Aceste seisme nu prevestesc nimic. De fapt în zonă avem sute de seisme care nu înseamnă mai nimic. Încă nu este timpul pentru un mare cutremur. Vrancea este o zona care produce seisme mari după ce acumulează tensiuni. În acest moment nu este atât de încărcată pentru a produce un seism major. Tensiunile sunt în curs de acumulare în prezent”, a explicat profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al INCDFP și membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Division.