Cutremur puternic în China. Sunt peste 100 de morți
Un cutremur puternic a zguduit zona Jishishan, din provincia Gansu, China, luni noaptea târziu. Case, drumuri și vieți omenești au fost afectate. Azi dimineață, autoritățile chineze raportau deja 105 morți și 4.700 de case avariate.
Update. China a anunțat un nou bilanț al victimelor. Sunt 131 de morți, 980 de răniți, 16 dispăruți în zona afectată de cutremur.
Update. Bilanțul morților în urma cutremurului de aseară din China a ajuns la 126 de persoane. Dar ar putea crește la peste 700 de morți din cauza frigului.
Un cutremur de magnitudine în jur de 6,2 pe Richter s-a produs chiar înainte de miezul nopții la Jishishan, în provincia Gansu, din China. Seismul a durat numai 20 de secunde. Salvatorii s-au grăbit să caute supraviețuitorii prinși sub dărâmături. Locuitorii care au reușit să fugă din case s-au grăbit în aer liber, înfruntând gerul puternic al iernii. Serviciului geologic al Statelor Unite a încadrat cutremurul din China la 5,9 grade pe Richter.
Până azi dimineață, autoritățile chineze deja raportau 105 de persoane decedate și peste 4.700 de case variate în Gansu. Un total de 397 de persoane din Gansu au fost rănite până acum, inclusiv 16 grav și 76 grav, au spus oficialii. Alte 11 persoane au murit în provincia vecină Qinghai, potrivit CCTV.
În zona afectată de puternicul seism au fost mobilizați în jur de 1.600 de pompieri. Unele case din satele din Gansu și Qinghai s-au prăbușit, dar pompierii au reușit să scoată de sub ruine supraviețuitorii. Cutremurul a întrerupt, de asemenea, alimentarea cu apă și electricitate, precum și semnalele mobile în unele zone, complicând eforturile de salvare.
Autoritățile au instalat corturi într-o piață din localitatea Dahejia, un oraș grav afectat din Jishishan. Pe lângă casele pierdute și grozăvia seismului, locuitorii sunt grav afectați de temperaturile scăzute. Astă noapte, termometrele au înregistrat -14 grade Celsius, în Jishishan.
Temperaturile sub zero reprezintă „cea mai mare provocare” pentru eforturile de salvare, a declarat Wang Duo, un expert implicat în salvare, pentru publicația de stat China Newsweek. „Primele 72 de ore sunt de obicei considerate perioada de aur pentru salvare, dar această fereastră de timp prețioasă este scurtată în acest caz din cauza frigului”, a spus Wang.