Daea a stabilit termen de 15 noiembrie pentru finalizarea proceselor verbale privind seceta
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, încearcă să îi liniștească pe fermierii care s-au plâns că se întârzie foarte mult cu procesele verbale de constatare emise de comisiile de evaluare a pagubelor, punând în pericol noul an agricol. Daea promite că până la data de 15 noiembrie va avea situația clarificată.
„În fiecare zi eu vă pun la dispoziţie buletinul nostru informativ care consemnează pe baza datelor pe care le primim de la comisiile judeţene care este situaţia concretă privind evaluarea pierderilor din agricultură. Am spus-o şi o repet: seceta este un fenomen evolutiv, nu este ca un alt fenomen care să afecteze astăzi şi mâine ştii care a fost gradul de afectare şi pe ce suprafaţă, motiv pentru care aşteptăm aceste procese verbale de constatare, până pe data de 15 noiembrie, când comisiile stabilite prin ordinul prefectului evaluează la faţa locului care este starea de fapt şi ne transmit aceste date, iar noi vi le transmitem dumneavoastră. După cum vedeţi de la o zi la al alta apar date noi”, a declarat ministrul Agriculturii.
Până la data de 28 septembrie suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 715.802 hectare, în 38 de judeţe şi în Capitală. Principalele culturi de toamnă afectate sunt: grâu şi triticale – 189.977 hectare, orz, orzoaică, ovăz, secară – 29.979 hectare, rapiţă – 26.805 hectare. De asemenea, sunt afectate următoarele culturi de primăvară: porumb – 271.398 hectare, floarea soarelui – 135.006 hectare, soia – 23.129 hectare, plante furajere – 20.530 ha.
Cele 38 de judeţe – inclusiv Capitala – care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, zona municipiului Bucureşti, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj,Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Fermierii și-au pierdut orice speranță
Printre cei mai afectați fermieri de secetă sunt cei din zona Moldovei, care nici nu mai cred că este posibil să primească ceva despăgubiri.
“Deocamdată, se fac niște centralizări, sunt comisii de constatare a calamităților care operează în toată zona Moldovei și nu numai, probabil și prin Dobrogea care se confruntă cu seceta, dar speranțele noastre sunt foarte mici, deoarece la rectificarea de buget nu s-a discutat nimic despre despăgubiri, în condițiile în care anul agricol la noi a început, iar fermierii au semănat deja rapiță”, a declarat recent presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice ACCPT Iași, Emil Bâlteanu.