Daea: „Europa verde nu se poate face cu o Românie uscată”. MADR alocă 1,5 miliarde euro pentru irigații
Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), susține că irigațiile ar trebui să fie un obiectiv statal de o importanță vitală pentru România, pentru că altfel nu vom putea avea producții agricole și prin urmare nici bani la buget. Dacă UE nu ne dă bani, iată că s-au găsit la bugetul național 1,5 miliarde euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigații.
După ce România nu a reușit să obțină acordul de la UE pentru introducerea irigațiilor în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iată că, acum, MADR anunță că a lansat în dezbatere publică un proiect privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România și a infrastructurii de desecare și drenaj.
Se urmărește astfel adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, în principal, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Programul va avea la dispoziție o sumă de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027.
Ministrul Petre Daea și-a exprimat recent regretul cu privire la faptul că în ultimii ani nu s-a mai întâmplat nimic, adică de la finele anului 2019, când i s-a terminat mandatul la minister și până în prezent, în ceea ce privește reabilitarea sistemului de irigații. Nu în ultimul rând, el s-a declarat dezamăgit de poziția CE față de soicitările României referitoare la irigații.
„Regretul este că n-am reușit să facem CE să înțeleagă că o Europă verde nu se poate face cu o Românie uscată, iar în PNRR să nu ai un obiectiv de investitii de un asemenea calibru…”, a declarat Petre Daea în urmă cu câteva zile.
Prin proiectul de act normativ se are în vedere sporirea numărului de amenajări de irigații noi, de la 89 la 150. De asemenea, va crește suprafața pentru care se vor asigura irigații de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigații, arată MADR.
Totodată, se vor majora de la 531 la 666 numărul de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, precum și suprafața deservită de infrastructura de irigații, de la 1.212.917,8 ha la 1.464.349,70 ha.
MADR își propune ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de mai mult sprijin financiar, fiind astfel îmbunătățite condițiile de dezvoltare și creștere, precum și obținerea de cantități mărite de producție la hectar, susțin reprezentanții mADR.