Daea nu-și dă demisia, se duce să verifice irigațiile în teritoriu
Ministrul Agriculturii Petre Daea nu are de gând să-și dea demisia, așa cum i s-a tot cerut în ultima vreme, după ce s-a aflat că România va primi compensații de doar 10 milioane de euro de la CE pentru pagubele produse fermierilor de afluxul de cereale din Ucraina. Cu observația că ele pot fi dublate cu bani de la bugetul de stat, dacă se vor găsi pe undeva.
Ministrul nu-și asumă eșecul negocierilor de la Bruxelles, își vede mai departe de treburi și se pregătește să plece în teritoriu pentru a verifica irigațiile, după cum a declarat, marți, într-o conferință de presă.
Petre Daea și-a exprimat dezamăgirea față de modul în care UE a calculat sumele ce se alocă țărilor afectate de afluxul de cereale din Ucraina. El a ținut să precizeze totuși că îi va trimite pe specialiștii români la Bruxelles să încerce să renegocieze alocarea.
Comisia Europeană vrea să împartă compensațiile în felul următor: Polonia -29,5 milioane euro, Bulgaria – 16,75 milioane euro și România – 10,05 milioane euro.
‘’Formula de calcul pe care ați ales-o este o formulă care să ne dezavantajeze, motiv pentru care vă solicit, domnule comisar, să-mi dați posibilitatea ca specialiștii mei, pe care nu i-ați folosit conform înțelegerii stabilite, să poată să reanalizeze cu specialiștii dumneavoastră situația în care se află România’’, a relatat, marți, în conferința de presă Daea modul în care a avut loc întâlnirea cu comisarul european pe Agricultură din data de 20 martie de la Bruxelles.
De ce a ținut cont Bruxeless-ul
În alocarea sumelor, UE a ținut cont de nivelul stocurilor de la sfârșitul anului trecut, raportat la media stocurilor din ultimii 5 ani. Dacă există un stoc mai mare acum, se justifică faptul că există o presiune și că stocurile creează o problemă. Cele trei 3 culturi luate în calcul au fost grâul, porumbul și floarea soarelui.
‘’În cazul României, la sfârșitul anului 2022, exista un stoc de 5,8 milioane de tone de grâu, mai mic cu 9% față de media celor 5 ani, în timp ce la porumb era raportat un volum de 4,8 milioane de tone, mai mic decât media ultimilor 5 ani cu 59%. În același timp, la floarea soarelui stocul a fost mai mic cu 2% față de medie.
În filosofia Comisiei și în analiza pe care ne-au prezentat-o, socotesc că se ia în calcul presiunea stocurilor numai atunci când acestea înregistrează o diferență de peste 20%; în cazul României, iată că nu există această diferență’’,, a precizat Daea.
Cel de-al doilea criteriu de care s-a ținut seama, a fost valoarea pierderii aferente, calculată pe seama producției realizate și a diferențelor de preț între prețul mediu național și prețul local, în zonele afectate ale țării: nord-vest, nord-est și sud-est, potrivit afirmațiilor ministrului Daea.
Pentru cel trei culturi luate în calcul, pierderea stabilită de Comisie ca urmare a prețurilor este de 45,84 milioane euro, numai că în final a fost recunoscută doar pierderea la porumb, în valoare de 20,1 milioane euro. Decizia finală se va lua pe 30 martie, însă, mai mult ca sigur nu este cazul să ne așteptăm la ceva majorări semnificative de sume.