Dăianu: „Energia este un domeniu de securitate națională. Nu vorbim de piața bomboanelor”

Publicat: 15 feb. 2022, 16:02, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Dăianu:
Daniel Daianu_INQUAM_Photos_Alexandru_Busca

Am stat de vorbă cu doi dintre cei mai renumiți economiști din România: Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR și Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Amândoi spun că nu văd nicio soluție rapidă de ieșire din criza din energie, care influențează 80% din creșterea prețurilor și a inflației.

“Piața energiei este una geopolitică. Dereglementarea prețurilor la energie s-a făcut haotic. Piața energetică presupune o anume organizare. O piață care depinde masiv de aprovizionare și de prețul de a doua zi a gazului este una haotică. Trebuie făcută urgent o organizare. Sectorul energetic este unul de siguranță națională, poate cel mai important sector. Nu poți să schimbi prețurile și strategiile de la o zi la alta. E inadmisibil să schimbi prețul la energia electrică atunci când crește prețul la țiței. Aici nu vorbim de piața bomboanelor. Fără bomboane poți să trăiești, mai ales dacă ești diabetic, dar fără curent electric sau gaze nu ai cum”, a declarat, pentru Puterea.ro, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Potrivit lui Dăianu, România nu ar trebui să fie dependentă din punct de vedere energetic de nimeni, având în vedere resursele naturale de care dispune țara noastră. “Este inacceptabilă această dependență energetică. De ce nu se dă și la noi drumul la offshore-uri, că avem atâta gaz în Marea Neagră? Israel, Marea Britanie sunt țări care poate nu au resursele noastre și care au exploatări offshore”, a punctat Dăianu.

Vasilescu, BNR: Trebuie investit urgent în hidrocentrale și centrale nucleare

Pe de altă parte, consultantul de strategie al Băncii Naționale a României (BNR), Adrian Vasilescu, spune că inflația ridicată și prețurile mari sunt determinate, în cea mai mare parte de criza energetică. “Nu inflația internă afectează cel mai mult, cât cea globală, care mătură planeta din Statele Unite ale Americii până în România. Criza energetică este principalul vinovat. Această criză energetică a apărut de mulți ani, de când s-au tot închis multe nucleare. Statul român trebuie să înțeleagă faptul că trebuie să investească urgent în centrale nucleare și hidrocentrale, altfel nu se mai poate”, a declarat, pentru Puterea.ro, Adrian Vasilescu.