„Damen” Galați a livrat Marinei Pakistanului cea de a doua navă de patrulare „Offshore Patrol Vessels” – OPV 2600
Șantierul Naval „Damen” din Galați a livrat cea de-a doua navă de patrulare de tipul „Offshore Patrol Vessels” – OPV 2600, construită pentru Marina Pakistanului, după ce în vara acestui an a fost livrată prima navă OPV 2600.
În cadrul unei ceremonii care a avut loc în Portul Constanța, „Damen Shipyards Group” a livrat Marinei Pakistanului cea de-a doua navă de patrulare „Offshore Patrol Vessels” – OPV 2600 construită la Șantierul Naval „Damen” din Galați.
De fapt, aceasta este a 4-a navă construită în ultimii ani la Galați pentru Marina Pakistaneză, pentru că în 2020 au mai fost livrate alte două corvete Clasa „Yarmook”, bazate pe proiectul „Damen OPV 1900”.
„Această ultimă livrare reprezintă un moment de referinţă în cadrul unei relaţii pe termen lung care a început cu construcţia anterioară de către Damen a celor două nave din clasa Yarmook, bazate pe Damen OPV 1900, în 2020”, au precizat reprezentanții „Damen Shipyards Group”.
„Proiectul navelor de patrulare offshore este un succes absolut nu numai pentru Pakistan, ci şi pentru Damen, Şantierul Naval Galaţi şi toţi coproducătorii implicaţi în conceperea, proiectarea, construcţia şi punerea în funcţiune a celor patru OPV-uri. Sunt convins că această colaborare între Marina Pakistaneză şi Damen se va extinde mai departe către noi perspective pentru obţinerea unor beneficii comune”, a spus la ceremonia de preluare a navei viceamiralul Muhammad Faisal Abbasi.
Noua navă de patrulare a fost denumită „PNS Yamama” după ce prima navă de același tip, livrată în vară, a fost numită de oficialii Marinei din Pakistan „PNS Hunain”.
Acest tip de navă are o capacitate de 2.600 tdw (tone dead weight), o lungime de 98 de metri, lățimea de 14,4 metri și un pescaj de 4 metri. Nava atinge o viteză de 22 noduri, care reprezintă o viteză mare pentru deplasările pe mare.
O corvetă din această clasă are un echipaj format din 138 de marinari și militari. Navele OPV 2600 sunt pregătite şi dotate pentru a desfăşura operaţiuni susţinute în medii de conflict cu capacitate de rezistenţă, flexibilitate şi adaptabilitate la operațiunile desfășurate pe mare.
Potrivit oficialilor marinei pakistaneze, corvetele construite la „Damen” Galați „vor acționa ca multiplicatori de forță în îmbunătățirea capacității Marinei de a proteja frontierele maritime și vor oferi mai multă flexibilitate în desfășurarea inițiativei Marinei Pakistaneze de patrule independente de securitate maritimă regională în Oceanul Indian”.
„Damen” și Pakistan Maritime Science and Technology Park înființează un hub de inovare la Universitatea Bahria din Karachi
Relațiile dintre „Damen Shipyards Group” și autoritățile din Pakistan, care au debutat în 2019, odată cu comandarea primelor două corvete Clasa „Yarmook” pentru Marina Pakistaneză, reprezintă mai mult decât o simplă relație între furnizor și client.
„Damen Shipyards Group” și Pakistan Maritime Science and Technology Park au semnat, în noiembrie, un memorandum de înţelegere pentru crearea unui hub central în apropierea Universităţii Bahria din Karachi, pentru a se încuraja colaborarea între autorităţi, industrie şi cercetători, în vederea inovării şi progresului în domeniul tehnologiei maritime.
„Iniţiativa Pakistan Maritime Science and Technology Park se aliniază excelent cu modul de lucru al Damen. Căutăm să cooperăm cu guvernele locale, cu industria şi cu instituţiile de învăţământ şi de cercetare, indiferent de ţara în care ne desfăşurăm activitatea la nivel internaţional.
Credem că, în acest fel, proiectele noastre de construcţie navală pot oferi un impuls industriei naţionale şi ocupării forţei de muncă locale, facilitând în acelaşi timp dezvoltarea unui lanţ de aprovizionare local puternic”, a declarat Stephan Stout, directorul regional de vânzări al „Damen Shipyards Group”.
„Damen” a anunțat că în calitate de partener al Pakistan Maritime Science and Technology Park va sprijini înfiinţarea unui centru local de servicii pentru a oferi întreţinere şi servicii navelor construite de „Damen” care operează în regiune, precum navele OPV ale Marinei Pakistanului.
Evident că – observând cât de bine se desfășoară relațiile dintre „Damen Shipyards Group” și Marina Pakistanului – ne punem întrebarea dacă o astfel de relație nu s-ar fi putut realiza și între „Damen Shipyards Group” și Forțele Navale Române în contextul atribuirii contractului pentru cele 4 corvete SIGMA, inclusiv prin înființarea unui centru de servicii pentru corvete și crearea unui hub pentru inovare în domeniul tehnologiei maritime.