La „Damen” Galați se construiesc 6 fregate pentru Olanda și Belgia, cu finanțare prin „Security Action for Europe”

Publicat: 16 apr. 2025, 15:41, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
La „Damen” Galați se construiesc 6 fregate pentru Olanda și Belgia, cu finanțare prin „Security Action for Europe”
La „Damen” Galați vor fi construite 6 fregate pentru Belgia și Olanda

La Șantierul Naval „Damen” din Galați vor fi construite 6 fregate pentru flotele militare ale Olandei și Belgiei.

Dotarea cu cele șase nave este realizată în cadrul Planului de Creștere a Capacităților Militare al Uniunii Europene. Finanțarea este asigurată prin instrumentul financiar „Security Action for Europe”.

În această vară, la Șantierul Naval „Damen” de la Galați vor începe proiectarea și construirea a 6 fregate pentru Marina Regală a Olandei și Forțele Navale ale Belgiei. Aceste forțe armate au construit la același șantier naval și alte tipuri de nave. Au optat ca și noile fregate să fie construite tot la Galați.

Anunțul a fost făcut de Gheorghe Savu, directorul Damen Naval România. Contextul a fost discutarea Planului Uniunii Europene pentru Creşterea Capacităţilor Militare la întâlnirea cu reprezentanţii industriei de apărare. Discuția a fost găzduită de Preşedinţia României la Palatul Cotroceni, la început de aprilie.

Potrivit directorului Damen Naval România, proiectarea celor 6 fregate urmează să înceapă în vara acestui an. Livrarea este planificată pentru 2028-2032.

Construirea navelor se face în cadrul programului comun Creșterea Capacităților Militare a UE, la care ar putea adera şi România prin folosirea instrumentului financiar Security Action for Europe (SAFE), al Comisiei Europene.

„În România se poate proiecta și construi orice navă de care Forțele Navale ar putea avea nevoie”

Directorul Damen Naval România a participat la întâlnirea de la Președinția României cu tema „Racordarea României la Planul UE pentru Creşterea Capacităţilor Militare – Readiness 2030”. El a precizat că la clusterul naval format de „Damen” la Galați, prin Marine Engineering Galați (MEGA) și Santierul Naval „Damen”, se poate „proiecta și construi în România orice navă de care Forțele Navale ale României ar putea avea nevoie”.

„Am subliniat imperativul că tot ce poate fi construit în România să fie construit în România, asigurând astfel transfer de tehnologie şi know-how, securitatea locurilor de muncă în ţară şi dezvoltarea industriei navale militare naţionale. Am subliniat importanţa producţiei în ţară inclusiv din perspectiva sprijinului necesar ciclului de viaţă al navelor militare, un element extrem de important pentru Forţele Navale Române, în contextul geostrategic al Regiunii Extinse a Mării Negre.

Am prezentat programul comun Ţările de Jos – Belgia, care prevede construirea a 6 fregate pentru Forţele Navale Olandeze şi Belgiene. Cele 6 fregate sunt proiectate şi produse la Galaţi începând cu vara acestui an, iar livrarea este planificată pentru 2028-2032”,

a declarat Gheorghe Savu.

Reprezentatul Damen Naval România a adăugat că programul de Creștere a Capacității Militare a Uniunii și instrumentul financiar „SAFE” sunt o oportunitate pentru dotarea Forțelor Navale Române cu nave militare moderne:

Acesta este un program european la care România poate adera încă din acest an, utilizând instrumentul financiar SAFE. În acest mod, Forţele Navale Române ar putea dispune de fregate moderne, echipate cu sisteme de armament şi de conducere a luptei occidentale.

Construirea în ţară ar contribui semnificativ la dezvoltarea industriei navale militare româneşti şi ar asigura securitatea mentenanţei şi sprijinului logistic pentru toata durata de viaţă a navelor”.

La „Damen” au fost construite, tot pentru Belgia și Olanda, fregate dotate cu sisteme de război „Under Water Warfare Suite”

În urmă cu doi ani, Ministerul Apărării din Olanda, Grupul „Damen Shipyards” şi compania „Thales” au semnat un contract pentru construirea a patru fregate de război antisubmarin (ASW), două pentru Olanda şi două pentru Belgia.

Fregatele „ASW” au propulsie hibridă diesel-electrică și sunt proiectate să navigheze cât mai silențios. Asta, pentru a evita pe cât mai mult posibil detectarea lor de către submarine. La bord au o suită complexă de senzori pentru detectarea submarinelor.

O fregată de tipul „ASW”  are:

• lungimea de 145 de metri;

• lățimea de 18 metri;

• pescajul de 5,5 metri;

• deplasamentul de 6.400 de tone dead weight.

Fregatele „ASW” sunt dotate cu:

• echipamente pentru război subacvatic (Under Water Warfare Suite – UWWS);

• un sistem de război de suprafață (Above Water Warfare System – AWWS);

• momeli subacvatice.

Navele au în dotare

• un tun de 76 mm;

• torpile „MK54”;

• rachete „Rolling Airframe Missile” (RAM) și „Naval Strike Missile” (NSM).

La Galați au mai fost construite fregate „ASW”, pentru lupta anti-submarin

La Galați au mai fost construite fregate „ASW”, pentru lupta anti-submarin