Dan Benția: „Ce am observat, în calitate de medic neurochirurg, la pacienții care au suferit de COVID”
Virusul Covid 19 deși afectează în primul rand plămânii și aparatul respirator, în fapt este o infecție a întregului organism, spune medicul neurochirurg Dan Benția.
Astfel, multiple organe sunt puternic afectate în momentul infectării cu acest virus, începand cu pielea, tubul digestiv, ficatul, rinichii, inima, sistemul nervos, vasele de sânge, după cum explică Dan Benția. Un medic ce are, printre altele, peste 17 ani de experiență neurochirurgicală în România, Franța, Belgia.
Un studiu la care au participat peste 84.000 de persoane, realizat de către un medic de la Imperial College London, constata efecte îngrijorătoare ale coronavirusului asupra creierului uman. În cele mai grave cazuri se observă un declin mediu al performanţelor generale pe o perioadă de 10 ani, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani.
Un fapt îngrijorător
„Dacă ne referim cu precădere la sistemul nervos central, virusul poate da afectarea nervilor olfactivi, provocând una dintre cele mai frecvente afecțiuni: pierderea mirosului și a gustului.
O altă problemă pe care în calitate de medic neurochirurg am observat-o la pacienții care au suferit de COVID este apariția encefalitei( inflamația creierului), meningitei, afectarea trunchiului cerebral, acest lucru s-a întamplat în formele grave deoarece este legat de funcțiile respiratorii”, explică medicul.
El mai spune că, în cazul afectărilor post-Covid de la nivelul sistemului nervos formele pot fi ușoare, medii, severe sau extrem de severe. În formele extrem de severe bolnavii fiind intubați în secțiile de ATI.
„Îngrijorător este faptul că în cazul acestor forme 90% sunt mortale. De la apariția acestui virus în România am observat că nenumărați pacienti infectați si tratați de COVID au ajuns în secțiile de neurochirurgie cu dureri cronice de cap, tulburări psihiatrice, dureri cervicale și lombare necesitând tratamente prelungite.
La mulți dintre acești pacienți simptomele preexistente de hernii cervicale sau lombare au fost exacerbate, generând crize de nesuportat”.
Simptomul neurologic cel mai frecvent
Medicul subliniază că mulți dintre acești pacienți au fost diagnosticați cu inflamarea nervilor periferici, cel mai bun exemplu fiind nevralgia Arnold, nevralgia primului nerv cervical care merge în tegumentul regiunii cefei necesitând infiltrații la acest nivel.
În formele ușoare durata de recuperare este de 3 săptămani, în formele medii sau severe aceasta se poate întinde chiar pe mai multe luni și se manifestă cu stare de astenie prelungită, tulburări de comportament, irascibilitate, scăderea capacității de memorare și atenție.
„70% dintre pacienții care au fost infectați cu COVID-19 se pare că vor suferi de incapacitatea de a gândi clar, acesta este simptomul neurologic cel mai frecvent. Multe din efectele acestui virus fiind în studiu la această dată.
Urmărind dinamica acestei boli pe pacienții care s-au prezentat la consult, trebuie să recunosc că cea mai buna atitudine în fața acesteia este profilaxia. Recomand, de asemenea, vaccinul anticovid și măsurile de igienă și distanțarea socială”, conchide Dan Benția.