Danezii construiesc cea mai mare centrală geotermală din Uniunea Europeană
Compania Innargi, o divizie a grupului danez AP Moller Holding, va construi cea mai mare centrală geotermală din Uniunea Europeană la Aarhus, al doilea cel mai mare oraş din Danemarca, potrivit DPA.
Firma a semnat un acord pe 30 de ani pentru a construi şi opera viitoarea centrală geotermală la Aarhus, ceea ce constituie o „alternativă sustenabilă la biomasă, cărbune şi gaze naturale”.
„Credem că ţări precum Danemarca, Germania şi Polonia oferă condiţiile subterane adecvate pentru a reduce în mod semnificativ necesarul de importuri de cărbune, gaze şi biomasă”, a declarat directorul general de la Innargi, Samir Abboud.
Viitoarea centrală geotermală ar urma să acopere o cincime din necesarul de energie termică în regim centralizat al oraşului Aarhus şi va reduce emisiile de CO2 cu 165.000 de tone pe an. Potrivit estimărilor, viitoarea centrală ar urma să fie gata în 2029 şi să aibă o durată de viaţă de cel puţin 30 de ani.
În 2018, aproximativ 41% din necesarul de electricitate al Danemarcei a fost acoperit de energia produsă de turbinele eoliene, cel mai ridicat procent din Europa. Multă vreme dependentă de importurile de energie, Danemarca a început să renunţe la termocentralele pe bază de cărbune şi să investească masiv în energia eoliană la sfârşitul anilor 1970, iar peste două decenii devenea exportator net de energie