Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii: „Procesul de recalculare presupune şi dublări reale ale pensiilor”
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a adus în discuție recent o serie de schimbări semnificative în sistemul de pensii din România, subliniind impactul profund al recalculării pensiilor asupra veniturilor seniorilor.
Potrivit oficialului, această reformă nu doar că aduce creșteri semnificative pentru mulți pensionari, dar reflectă și o abordare „liberală” menită să încurajeze munca și contributivitatea pe termen lung.
Daniel Baciu, despre pensiile majorate
În cadrul reformei începute de Partidul Național Liberal (PNL) în 2021, procesul de recalculare a pensiilor a dus la creșteri substanțiale ale veniturilor pentru mulți pensionari.
Daniel Baciu a oferit exemple concrete pentru a evidenția amploarea acestor majorări. De exemplu, o pensie inițială de 1.494 de lei, aferentă unui stagiu de cotizare de peste 43 de ani, va ajunge la 2.978 de lei începând cu 1 septembrie, ceea ce reprezintă o dublare, sau o creștere reală de 1.484 de lei, adică 99%.
Un alt exemplu dat de Baciu implică o pensie de 1.514 lei pentru o persoană cu peste 42 de ani de cotizare și 17 ani perioadă aferentă punctelor de stabilitate, care va crește cu 1.457 de lei (96%) până la 2.971 de lei. O altă pensie, de 1.510 lei, va ajunge la 2.963 de lei, reprezentând o creștere de 1.453 de lei, adică tot 96%.
”Procesul de recalculare a pensiilor presupune şi dublări reale ale pensiilor. Precizez ca legea este una eminamente liberală pentru că încurajează munca şi contributivitatea. Aş vrea să ofer şi exemple reale pentru ca românii să înţeleagă şi mai bine ce presupun aceste noi majorări.
Concret, o pensie de 1.494 lei aferentă unui stagiu de cotizare de peste 43 ani, va ajunge la 1 septembrie la valoarea de 2.978 lei. Asta înseamnă o dublare, respectiv o creştere reală de 1.484 lei (99%).
Mai fac precizarea că PNL a susţinut majorarea în sine a pensiilor recalculate, dar a şi identificat resursa bugetară. Există bani în acest sens, ca să risipim orice formă de îndoială”, a declarat Baciu.
Baciu a subliniat că aceste creșteri nu sunt doar niște ajustări minore, ci reprezintă o transformare majoră, care are la bază o filosofie „profund liberală”. Acesta a explicat că noua lege este construită în jurul principiului contributivității, asigurând că cei care au contribuit mai mult la sistem vor beneficia de pensii mai mari.
Introducerea „punctelor de stabilitate” este o noutate menită să recompenseze românii care au lucrat mai mulți ani și au avut contribuții consistente, oferindu-le astfel venituri suplimentare.
”Sunt doar câteva exemple care arată majorări substanţiale ale pensiilor românilor. Aşa cum am declarat, prin această lege profund liberală am vrut să răsplătim munca de o viaţă a românilor, respectând principiul contributivităţii, prelungirea vieţii active, asigurând sustenabilitatea sistemului public de pensii, pe termen mediu şi lung.
În acest sens, am introdus punctele de stabilitate, o noutate în această lege, care oferă venituri în plus românilor”, afirmă Daniel Baciu.
El a subliniat că, prin această reformă, se rezolvă inechitățile care au persistat în sistemul de pensii de ani de zile, scoțând o parte semnificativă dintre pensionari din sfera indemnizației sociale minime.