Daniel Botănoiu, AFR: Cu jumătate din exportul de grâu şi porumb, România ar putea să hrănească 4 milioane de vaci
Bugetul României pierde miliarde de euro, pentru că o mare parte din materia primă agricolă pleacă la export, recoltele bune neavând practic un aport semnificativ la economia națională, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu. În loc să exporte patru milioane de tone de grâu şi porumb, adică jumătate din exporturi, România ar putea hrăni mai bine alte patru milioane de bovine, nu de alta dar efectivele de vaci s-au redus foarte mult și se importă cantități tot mai ridicate de lapte.
„Materiile prime ar trebui să nu mai fie exportate, pentru că practic se exportă subvenţiile, ele să rămână pe piaţa internă şi să acopere necesarul de consum al românilor. Ar trebui însă exportate produsele procesate, întrucât aceste produse finite sunt mai scumpe şi deci purtătoare de taxe mai mari decât materia primă. Cu 4 milioane de tone de grâu şi porumb, care reprezintă jumătate din cantitatea ce merge la export, România ar putea hrăni alte patru milioane de bovine. Astfel, România şi-ar putea îmbunătăţi balanţa comercială negativă când vine vorba de comerţul cu produse lactate sau carne de vită”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România.
Deficitul comercial legat de produse lactate şi carne de vită este la aproximativ 600 de milioane de euro, potrivit Institutului de Statistică,
Producţia agricolă a României la cereale a crescut de patru ori de la aderarea la Uniunea Europeană şi până în prezent. Recoltele bune din acest an agricol vor aduce la bugetul statului român venituri directe din taxe de peste un miliard de euro. Producţia de cereale a României pentru 2021 este estimată la 28 de milioane de tone de către UE, dar în mare parte ia drumul exportului, în loc să fie folosită în zootehnie.
“Aceste materii susţin industria alimentară şi alte industrii conexe care generează taxe din forţa de muncă, taxe de mediu, impozite pe profituri. Bugetul public al României pierde alte miliarde de euro din faptul că mari cantităţi sunt exportate ca materie primă. Dacă s-ar folosi în zootehnie jumătate din grâul şi porumbul exportat, numărul de animale s-ar dubla, iar deficitul comercial s-ar diminua”, a precizat Daniel Botănoiu.
O mare parte din materia primă agricolă a anului în curs este exportată deja, iar livrările vor fi continuate în următoarele luni.
„Se aşteaptă ca din România să se exporte până la mijlocul anului viitor 5,5 milioane de tone de grâu, din care 4,5 milioane de tone ar putea fi livrate în state din afara Uniunii Europene, în special în statele africane sau arabe, 4 milioane de tone de porumb, peste 2 milioane de tone de floarea soarelui şi 1,5 milioane de tone de orz”, a mai precizat Botănoiu.