Daniel Dăianu: ”Supraevaluarea leului trebuie să fie rezolvată prin dinamica superioară de productivitate, nu printr-o depreciere forțată”
Într-o recentă intervenție la Conferința organizată de Financial Intelligence, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, s-a declarat împotriva unei deprecieri forțate a leului, în prezent supraevaluat, cerând ca o astfel de măsură să fie mai degrabă înlocuită de una ce presupune câștiguri de productivitate.
„Supraevaluarea leului trebuie să fie rezolvată prin dinamica superioară de productivitate, nu printr-o depreciere forțată, ” a declarat președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, la o conferință pe teme financiare. Pentru aceasta președintele Consiliului Fiscal crede că România are nevoie de o producție mai mare de „tradables” (bunuri care sunt cerute pe piață) și de o plasare mai avantajoasă în lanțurile de producție internaționale.
Daniel Dăianu consideră că este nevoie „și de o politică industrială, dar pentru așa ceva ai nevoie de resurse – fonduri europene și proprii și de spațiu fiscal. Politica industrială nu trebuie să creeze „elefanți albi”; banii trebuie să fie folositi cu cap. „Reindustrializarea” poate fi o deviză înșelătoare dacă nu este racordată la contextual actual și cel probabil”.
Dăianu consideră că deficitele bugetare mari nu pot fi justificate de investiții
„Deficitele bugetare mari ani la rând devin un handicap pentru dezvoltare, stabilitatea economică. A le justifica în mod simplist prin investiții nu convinge. Aceste deficite nu pot fi practicate sine die; ele mențin deficite de cont curent mari, finanțate mult prin împrumuturi. Un nou PNRR nu va exista probabil și trebuie să capitalizăm cât mai mult resursele oferite acum. În viitor, și bugetul UE va suferi probabil modificări și este posibil să apară condiționalități,” explica Daniel Dăianu.
Președintele Consiliului Fiscal consideră că bugetul public al României are nevoie de venituri proprii mai mari pentru a fi robust, pentru a putea finanța bunuri publice de bază.
„România trebuie să caute să trăiască mai mult pe picioare proprii, să o facă însă cu înțelepciune, valorificând oportunități în UE și înțelegând limitele Uniunii; lumea este mai mult decât UE. România trebuie să valorifice mai bine, în folos propriu, resursele pe care le are. Aceasta nu înseamnă a face rabat la criterii de eficiență și a „închide” economia”, spune Daniel Dăianu.