Daniel David a ieșit la încălzire pentru Președinția României
Nici nu s-a instalat bine, și deja noul ministru al Educației, Daniel David, care este și rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a început să fie foarte vocal, ceea ce lasă de înțeles că țintește mai sus.
Noul lider interimar al PNL, Ilie Bolojan, i-a surprins, oarecum, pe liberali cu nominalizarea rectorului de la UBB, psihologul Daniel David, pentru fotoliul de ministru al Educației. Dar această mutare este una cu bătaie lungă și nu a fost întâmplător faptul că acesta a fost implicat mediatic în campania electorală prezidențială din 2024 la un anumit post de televiziune.
Potrivit informațiilor noastre, noul ministru al Educației va fi unul dintre candidații la alegerile prezidențiale care vor avea loc în acest an, după reluarea scrutinului din 24 noiembrie 2024. Daniel David va fi susținut de Ilie Bolojan, adică și de liberali, mizându-se și pe faptul că din martie 2020 este rectorul UBB, iar din 2022 este și membru al Academiei Române.
Daniel David: „Sunt acuzat de unii că sunt arogant şi că mă cred superior”
Nu trebuie omis că Daniel David a parcurs, conform CV-ului său, o parte din programul de doctorat la SUNY at Binghamton, SUA, cu o bursă guvernamentală, și că programul postdoctoral l-a parcurs în SUA, la prestigioasa universitate americană Mount Sinai School of Medicine din New-York, în domeniul medicinii comportamentale (Bio-behavioral and Integrative Medicine Programs), cu accent pe oncologie.
El a mai menționat în CV: „În psihoterapie şi psihologie clinică am avut şansa să lucrez şi să fiu mentorat direct de profesorii americani Albert Ellis (la Albert Ellis Institute în SUA) şi Aaron T. Beck (Academy of Cognitive Therapy, SUA; Pennsylvania University, SUA), declaraţi în analizele de specialitate internaţionale între primii psihologi şi/sau psihoterapeuţi ai secolului XX (depășindu-l pe Freud, poate mai cunoscut în ţară).
Albert Ellis a fost declarat (în 1982) cel mai influent psiholog/psihoterapeut în viaţă, după moartea acestuia (în 2007) rămânând în această poziţie Aaron T. Beck”. Ca atare, el este extrem de familiarizat cu atmosfera din SUA. „Între anii 2000 și 2007 am stat/locuit mai mult în New York, SUA, decât în ţară, „East Village” fiind a doua mea casă, iar New Yorkul, singurul oraş în care mi-ar plăcea să locuiesc dacă nu ar exista Cluj-Napoca!”, ceea ce reprezintă un atu pentru o candidatură la Președinția României.
Printre slăbiciunile noului ministru al Educației se numără uşorul „dispreţ” faţă de prezent (prea „future-oriented”). Practic, Daniel David a ieșit la încălzire pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni mizând pe CV-ul său, dar și pe faptul că este familiarizat cu atmosfera și viața politică din SUA, chiar dacă „sunt acuzat de unii că sunt arogant” şi că „mă cred superior“.