Daniel Jinga: Nu vreau să fiu perfect. Vreau doar să fiu asumat.
Sinceră și curajoasă declarația directorului Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga – Nu vreau să fiu perfect, vreau doar să fiu asumat. Ce înseamnă această asumare într-o funcție atât de importantă în și pentru cultura românească, aflați din Dialogurile Puterii.
Dacă nu ar fi fost dirijor perfect asumat, ar fi putut să fie fotbalist, preot, jurnalist… ”Prima oară, mi-am dorit sa fiu fotbalist, dar eram prea mic si prea firav. Și, deși știam cu mingea, nu aveam anduranța necesară. Dar asta m-a făcut să joc mult timp fotbal și să-mi placă să practic sportul ăsta până la 30 de ani. Am cântat în Taraf de la 5 ani, în Ansamblul de cântece și dansuri Izvorașul. Apoi, am urmat cursurile Seminarului Teologic din Buzău și am absolvit ultimul an în București. Poate că aș fi vrut să fiu preot sau teolog sau o persoană implicată în activitatea Bisericii Ortodoxe Române. Sau poate, plecând de la această zonă, aș fi putut îmbrățișa științe umaniste, așa cum au făcut anumiți colegi de-ai mei, care acum sunt filozofi, sociologi, profesori de etică și așa mai departe. Înainte de a pleca din Buzău, am avut un an în care am activat ca jurnalist. Am fost atât reporter de radio și redactor șef, cât și angajat al unui ziar proaspăt înființat în Buzău, Șansa Buzoiană, unde, cu nume, dar și cu pseudonim, scriam diferite articole și învățasem să fac presă. Probabil că de acolo plecând, aș fi putut fi un bun comunicator, inclusiv purtător de cuvânt.”, ne-a declarant actualul managerul Operei București, dirijorul Daniel Jinga.
Daniel Jinga este dirijor pentru că așa reușește asumat perfect să ne transmită emoția actului cultural.
”Liniștea necesară trebuie crescută în noi la momentul în care avem nevoie de ea. Și eu știu să folosesc această tehnică și știu să mă focusez și în momentul în care dirijez uit tot. Tot ce se întâmplă în jurul meu, dar nu numai asta. În momentul în care învăț, fac același lucru, iar multe persoane se supără că nu le răspund la telefon cu orele. Am constatat că toate mijloacele astea de comunicare ne fragmentează și ne duc în final către o lipsă de focusare, către o deteriorare a capacităților noastre de concentrare, de focusare, de transcendere, de pătrundere reală și pe informație, pe un text. Și atunci mi-am luat libertatea asta de a mă face dispărut din peisaj, când am nevoie ca acel timp să fie convertit în ceva foarte înalt. Și asta mă face să fiu, să rămân idealist, să rămân luptător.”
Cine este și ce vrea să transmită Daniel Jinga? Urmăriți Dialogurile Puterii!