Daniel Tudorache, condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare

Publicat: 17 iul. 2024, 18:32, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Daniel Tudorache, condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare
sursa: google

Daniel Tudorache, fost primar PSD al Sectorului 1 din București, a fost condamnat miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la trei ani și jumătate de închisoare în ceea ce a devenit cunoscut drept „Dosarul diamantelor”. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

Daniel Tudorache riscă să ajungă după gratii

Așa cum deja se știe, Daniel Tudorache a fost găsit vinovat de spălare de bani, dar a fost achitat pentru acuzația de complicitate la trafic de influență. Acuzațiile de spălare de bani implică utilizarea unor sume de bani obținute ilegal, făcându-le să pară că provin din surse legitime.

Adina Tudorache, soția fostului primar, a fost și ea implicată în acest dosar, însă instanța a decis achitarea sa. Această hotărâre vine în contextul unor investigații complexe, care au pus la îndoială mai multe aspecte financiare ale familiei Tudorache, care nu au putut fi justificate.

În cadrul aceleiași sentințe, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis confiscarea sumei de 56.820 de lei de la Daniel Tudorache. Această sumă este considerată a fi obținută prin săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Mai mult, instanța a hotărât ca familia Tudorache să păstreze bijuteriile și pietrele prețioase evaluate la 2 milioane de euro, pe care procurorii DNA le considerau obținute ilegal.

Daniel Tudorache, fostul primar PSD al Sectorului 1, a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de spălare de bani și complicitate la trafic de influență. Potrivit DNA, mitelor primite de Ion Niță, un apropiat al fostului edil, ar fi ajuns și la Tudorache. Deși Niță pretindea că este nașul fostului primar, Tudorache a negat această relație de rudenie.

Conform procurorilor, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niță ar fi încasat un comision de 10% din valoarea unui contract pe care Bogdan Șovar, patronul firmei de pază Tiger Security, îl avea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 1. Acest comision, susțin procurorii, ar fi fost parte a unor aranjamente ilegale pentru a facilita obținerea și menținerea contractului de către firma de pază.