Dărnicia la restaurant, pe regiuni: Harta bacșișului în România
Bacșișul reprezintă unul dintre cele mai controversate subiecte, mai ales în ultima vreme, în România. Ultimul studiu făcut de Bookingham și SRD Media arată câți dintre români sunt generoși atunci când merg la restaurant.
Cifrele, potrivit sudiului menționat, arată că 55% dintre români sunt generoși si lasă un bacșiș de 10% din valoarea consumației. Dintre cei care lasă 5% bacșiș, cei mai mulți sunt tineri cu venituri sub 1.500 de lei pe lună. La polul opus, un bacșiș de peste 15% îl lasă doar cei care au salariul de peste 2.500 de lei pe lună.
Bacșișul lăsat la restaurant ține nu doar de calitatea serviciilor, ci și de veniturile persoanei care face consumație. În cazul celor care câștigă peste 5.000 de lei lunar, 60% dintre români lasă bacșiș la fiecare vizită la restaurant. Cei care câștigă sub 1.500 de lei sunt mai cumpătați, doar unul din patru lasă bacșiș la fiecare vizită. Studiul efectuat de către Bookingham și SRD Media mai arată, de asemenea, că Muntenia, Dobrogea, Moldova și Bucovina sunt regiunile cele mai profitabile la capitolul bacșișuri.
Doar jumătate din transilvăneni lasă bacșiș la fiecare vizită la restaurant
De pe „harta bacșișului din România”, rezultă că în Muntenia, 61% dintre români lasă bacșiș de fiecare dată când merg la restaurant, iar în Dobrogea, 60%. Bucovinenii și moldovenii au un procentaj de 59% pentru varianta ”de fiecare dată”, fiind urmați de maramureșeni, cu 52%. Doar jumătate din transilvăneni lasă bacșiș la fiecare vizită la restaurant, în vreme ce românii din Banat și Crișana au un procentaj de doar 47% la acest capitol. Cei mai zgârciți par să fie oltenii – doar 36% lasă bacșiș de fiecare dată. Maramureșenii sunt lideri și la capitolul vizite în oraș – 42% dintre aceștia ies de cel puțin 8 ori în fiecare lună, în vreme ce 30% din dobrogeni ies la restaurant o dată pe lună sau nici măcar atât.