Date actualizate alegeri prezidențiale în diaspora. Peste 200.000 de alegători votaseră până la ora 21.00, sâmbătă

Publicat: 23 nov. 2024, 23:55, de George Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Date actualizate alegeri prezidențiale în diaspora. Peste 200.000 de alegători votaseră până la ora 21.00, sâmbătă
Vot 1 decembrie

Datele actualizate de Autoritatea Electorală Permanentă arată că peste 200.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21.00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit AEP, cei mai mulți au votat în Marea Britanie – peste 37.000 de români. În Germania au votat 32.892 de români, în timp ce în Italia au votat deja 28.478.

În Spania sunt peste 23.380 de români care au votat, în timp ce în Republica Moldova au fost la urne 22.754 de români.

Pe de altă parte, a fost făcută publică o reacție a Ministerului Afacerilor Interne după ce USR a protestat că alegătorii ar fi hărțuiți.

Ministerul Afacerilor Interne a răspuns afirmațiilor USR, potrivit cărora  „alegătorii sunt hărțuiți de Poliția lui Predoiu”.

„Conform art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia..()”. Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public. Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare”, a transmis MAI, într-un comunicat de presă.

MAI a mai precizat că „Poliția Română acționează strict în baza Legii, fără a face discriminări în funcție de apartenența politică a celor implicați.”

„Sancțiunile aplicate vizează exclusiv respectarea regulilor stabilite prin lege, iar măsurile nu sunt îndreptate împotriva unei formațiuni politice sau simpatizanților acesteia, ci împotriva încălcării prevederilor legale. În această perioadă, este important ca toți cetățenii și formațiunile politice să respecte rigorile legii, pentru a garanta un proces electoral corect, transparent și democratic.

Subliniem că Poliția Română are datoria să intervină acolo unde se constată abateri de la normele legale, inclusiv în ceea ce privește activitatea pe rețelele de socializare, acestea fiind parte integrantă a spațiului public, conform legii.

Toate efectivele desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.

Astfel, scopul acestor intervenții este asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea cadrului care reglementează manifestările publice, inclusiv în mediul online”, se mai arată în comunicat.

Potrivit postărilor USR, se înmulțesc cazurile de alegători care „sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări pe Facebook și TikTok”.