Datoria globală a ajuns la 315.000 miliarde de dolari, cea mai mare creștere din perioada postbelică
Datoria globală a crescut alarmant și a ajuns la o valoare de 315.000 miliarde de dolari, conform unui raport publicat de Institutul de Finanțe Internaționale (IIF), citat de CNBC, informează News.ro.
Datoria globală, creștere surprinzătoare
Această explozie a datoriilor globale reprezintă cea mai mare, rapidă și extinsă creștere a datoriilor de la al Doilea Război Mondial, coincizând cu pandemia de Covid-19.
”Această creştere marchează a doua creştere trimestrială consecutivă şi a fost determinată în primul rând de pieţele emergente, unde datoria a crescut la un nivel maxim, fără precedent, de peste 105.000 miliarde de dolari – 55.000 de miliarde de dolari mai mult decât acum un deceniu”, a afirmat IIF în raportul său trimestrial Global Debt Monitor, publicat în mai.
Aproximativ două treimi din cele 315.000 miliarde de dolari datorate provin din economii mature, cu Japonia și Statele Unite contribuind cel mai mult la această acumulare de datorii.
Totuși, raportul datorie-PIB pentru economiile mature – un indicator esențial al capacității unei țări de a-și achita datoriile – a scăzut în general.
Pe de altă parte, piețele emergente dețin datorii de 105.000 miliarde de dolari, iar raportul lor datorie/PIB a atins un nou maxim de 257%, împingând rata generală în sus pentru prima dată în trei ani. China, India și Mexic au fost principalii contributori, conform raportului.
IIF a identificat inflația persistentă, fricțiunile comerciale în creștere și tensiunile geopolitice ca factori de risc majori pentru dinamica datoriei, „punând presiune în creștere asupra costurilor de finanțare globale”.
Deși situația financiară a gospodăriilor ar trebui să ofere o anumită protecție împotriva „dobânzilor mai mari pentru perioade mai lungi”, pe termen scurt, deficitele bugetare guvernamentale rămân mai mari decât nivelurile pre-pandemie, a adăugat IIF.
Din totalul de 315.000 miliarde de dolari, datoria gospodăriilor, care include credite ipotecare, carduri de credit și împrumuturi pentru studii, s-a ridicat la 59.100 miliarde de dolari.
Datoria întreprinderilor, utilizată de corporații pentru a-și finanța operațiunile și creșterea, a fost de 164.500 miliarde de dolari, sectorul financiar reprezentând 70.400 miliarde din această sumă. Datoria publică a constituit restul de 91.400 miliarde de dolari.