Daună totală în asigurări: Liderul pieței RCA cumpărat cu banii altora
Cum ar fi să cumperi acțiuni la o companie, dar să le plătești cu banii aceleiași companii? Pare un joc de noroc, dar cineva a reușit asta. Norocosul se numește Dan Odobescu și este cunoscut ca fiind cumnatul fostului premier Adrian Năstase.
N-a preluat orice companie, ci City Insurance, liderul actual al pieței RCA, cu rulaje anuale de miliarde de lei, după cum scrie Stelian Negrea pe DiscoveryProject.ro.
În 2017, când realiza aranjamentul financiar, sub supravegherea autorităților, zeci mii de oameni, unii victime ale accidentelor rutiere, erau puse pe drumuri prin instanțele din toată țara de compania de asigurări care le întârzia plata daunelor.
Efectele acestor manevre financiare netransparente se resimt astăzi, când City Insurance este controlată de SRL-ul domnului Odobescu, care nu încasează niciun leu de ani de zile, dar are datorii de zeci de milioane de euro către diverși creditori secreți.
Între timp, reclamațiile împotriva City Insurance, liderul pieței de asigurări pe segmentul RCA, au crescut, iar întreaga conducere a companiei de asigurări a fost amendată recent de autorități pentru diverse nereguli.
Dan Odobescu a preluat City Insurance, în 2012, de la familia unor italieni suspectați atunci de legături cu organizația mafiotă italiană Camorra.
Dar nu le-a mai plătit apoi, astfel că, după cinci ani, italienii au executat silit sereleul lui Odobescu. Îl păsuiseră mai mulți ani, pentru că și City Insurance nu le ceruse niște milioane de euro din împrumuturi mai vechi.
Chemați în judecată la presiunea ASF, italienii au pus sechestru pe pachetul de acțiuni cedat sereleului lui Odobescu.
Cum firma nu avea cu ce să-și acopere datoria, a achitat-o compania de asigurări. Astfel, City Insurance a plătit ca Odobescu să-și păstreze acțiunile în City Insurance.
Kilometri de dosare
Când introduci în portalul instanțelor numele celor două companii de asigurări care domină 85% din piața RCA, City Insurance și Euroins, te izbește numărul mare de dosare de daună: zeci de mii de procese în care oamenii cer să fie despăgubiți, conform legii, în baza asigurării obligatorii RCA (Răspunderea Civilă Auto).
Judecătorii sunt asaltați cu solicitări pentru acoperirea daunelor, după ce oamenii au fost victimele unor accidente rutiere, iar companiile de asigurări tergiversează plata apelând la diverse chichițe avocățești.
Oamenii nici nu știu cu cine se judecă de fapt. Sunt victimele unui joc netransparent cu miză de miliarde de lei, bani colectați de la milioane de români prin intermediul polițelor RCA.
Cele două companii au fost amendate, din nou, la începutul acestui an de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), inclusiv pentru modul defectuos în care gestionează dosarele de daună.
Analiza documentelor și discuțiile cu sursele din piața asigurărilor arată cum s-a ajuns aici, cu procurori care investighează aranjamentele financiare, și cu o piață bulversată, în care domnește improvizația, deși asigurările ar trebui să funcționeze ca un ceas elvețian. Acum, ASF forțează și o infuzie de capital în cele două companii astfel încât ele să poată acoperi daunele restante.
Cum s-a ajuns aici și de unde vin banii?
Zero încasări.
Principalul acționar al companiei City Insurance SA este un SRL dâmbovițean cu încasări de zero lei. SRL-ul se numește Vivendi International și este controlat la vedere de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, personaj cu influență pe piața asigurărilor în ultimele două decenii.
Celălalt acționar semnificativ al City Insurance este omul de afaceri Nicolae Mușat care deține 8% din companie și care a fost unul dintre acționarii importanți ai companiei de asigurări în urmă cu 23 de ani alături de o serie de apropiați ai aceluiași Adrian Năstase.
Vivendi International este ținută în viață de împrumuturi secrete de sute de milioane de lei, astfel că nu este clar cine o controlează și, așa mai departe, cine deține compania de asigurări.
Încasări Vivendi International:
- 2016. Cifra de afaceri zero lei
- 2017. Cifra de afaceri zero lei
- 2018. Cifra de afaceri zero lei
- 2019. Cifra de afaceri zero lei
Și tot așa.
În schimb, datoriile companiei, conform ultimului bilanț, Vivendi International avea, în 2019, datorii de 340 de milioane de lei, adică aproape 70 de milioane de euro.
Datoriile au crescut semnificativ după 2017, când ASF anunța că City Insurance va fi preluată de Max Rossler, un investitor elvețian în vârstă atunci atunci de 77 de ani.
Numele lui a apărut doar la nivelul Comitetului de Supraveghere al City Insurance, unde Rossler și partenerii săi dețin frâiele chiar de la acel moment.
Ca acționar majoritar, în acte, a rămas însă același Dan Odobescu, căruia, tot în 2017, ASF i-a restras dreptul să mai ocupe poziția de președinte-director general în compania de asigurări. Dar anul 2017 a mai produs un eveniment necunoscut care a complicat transferul companiei de asigurări către Rossler și echipa lui.
Dan Odobescu și-a salvat atunci poziția de acționar majoritar al companiei City Insurance folosind practic banii companiei de asigurări. Se întâmpla în toamna lui 2017, adică la doar câteva luni după ce ASF anunțase posibila preluare a City Insurance de către elvețian.
ASF a anunțat transferul pe 23 martie 2017: „Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), domnul Mişu Negriţoiu, s-a întâlnit astăzi cu Dr. Max Rossler, cunoscut investitor privat elveţian, cu ocazia vizitei pe care acesta a făcut-o în România în vederea finalizării negocierilor de preluare a Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance. (…) ASF va acorda tot sprijinul pentru facilitarea tranzacţiei şi va coopera atât cu compania City Insurance, cât şi cu investitorul, pentru restabilirea, într-un termen cât mai scurt, a indicatorilor financiari de capitalizare, solvabilitate şi lichiditate ai societăţii de asigurare.”
City Insurance se afla de aproape un an sub un plan de redresare, după ce ASF constatase nereguli privind dosarele RCA și “carte verde” astfel încât să-și recapitalizeze activitatea.
Cum rămâi proprietar cu banii asiguraților
Dar compania nu și-a mai schimbat oficial proprietarii. Transferul nici nu putea să mai aibă loc. Odobescu nu-și reglase conturile cu familia de italieni De Cristofaro de la care preluase pachetul majoritar în City Insurance nici la cinci ani de la transfer.
Marcello De Cristofaro cedase, în 2012, controlul asupra City Insurance lui Odobescu, iar acesta din urmă avusese termen până în 2014 ca să achite integral prețul acțiunilor pentru pachetul majoritar. Cele două părți s-au păsuit reciproc, căci și firmele familiei De Cristofaro aveau datorii restante de milioane de euro către City Insurance.
După ce compania de asigurări revendicase în instanță aceste datorii, la presiunea ASF, De Cristofaro a mers la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional București ca să-și recupereze și el banii de pe urma vânzării acțiunilor în City Insurance.
Pe 29 iunie 2017, Curtea de Arbitraj a finalizat disputa financiară, după ce părțile ajunseseră, în prealabil, la un acord și parafaseră o tranzacție.
Astfel, Vivendi International, compania lui Odobescu, se angaja să-i plătească italianului 1.035.000 euro în mai multe tranșe lunare.
Dar Odobescu nu și-a respectat nici acest angajament.
„Debitorul nu a achitat decât prima tranșă scadentă în 10 iunie 2017 și o parte din cea scadentă în 10 iulie 2017, însă cu o mare întârziere. Astfel, din suma de 200.000 euro scadentă în 10 iulie 2017 a fost achitată o sumă de 142.000 de euro în data de 21 august 2017.”, au susținut reprezentanții legali ai italianului când au cerut executarea silită a companiei lui Odobescu.
Vivendi International nu avea însă banii necesari în conturi ca să acopere datoria:
“Potrivit demersurilor realizate de executorul judecătoresc, care a dispus emiterea de adrese de poprire către bănci, a reieșit că societatea debitoare nu înregistrează niciun disponibil în conturi de natură a asigura stingerea creanței al cărei titular este creditorul”.
Conform dosarului de executare, sumele revendicate de italian erau următoarele:
- 692.000 euro- debit neachitat reprezentând rest de achitat conform art. 2 din Tranzacție, compus din diferență rata scadentă în 10 iulie 2017 (57.000 EUR)
- 635.000 euro (rate scadente în perioada 10 august 2017 – 10 decembrie 2017);
- 132.208,33 Euro, penalități contractuale calculate în temeiul art. 4.2 din contractul de cesiune de acțiuni din 18 iunie 2012 și art. 2 paragraf ultim din Tranzacție; Cheltuieli de executare în sumă de 59.829,78 lei și 2380 EUR, onorariu de executat.
De Cristofaro a cerut insolvența companiei lui Odobescu, după ce reușise să pună sub sechestru un număr de 79.506.465 acțiuni, adică întreg pachetul de acțiuni (85%) deținut de Vivendi Internațional S.R.L. la City Insurance.
Pe 21 august 2017, Vivendi International a mai achitat doar 143.000 euro, dar sereleul a scăpat de insolvență și, mai mult, și-a păstrat acțiunile sechestrate după ce restul datoriei a fost achitat chiar de City Insurance:
“Urmare a notificării primite în data de 17.10.2017, terțul poprit CITY INSURANCE S.A. a achitat, în data de 02.11.2017 diferența de 3.860.813,50 lei (echivalentul sumei de 826.588,33 euro – la o valoare de 4.59 lei/euro + 59.829,72 lei).”, se arată în dosarul privind cererea deschiderii procedurii de insolvență.
Astfel, City Insurance a plătit din banii asiguraților ca Odobescu să rămână în continuare acționarul său majoritar!
Nici Odobescu, nici Nicolae Mușat și nici compania City Insurance nu au răspuns, până la acest moment, la întrebările DiscoverProject legate de neregulile grave atât în preluarea companiei de către Odobescu dar și în privința situației acesteia pe piața asigurărilor.
Inițial, Cristian Pascale, avocatul și unul din acționarii minoritari ai City Insurance, ne-a asigurat că va recomanda City Insurance să ofere un răspuns:” Vă mulțumesc pentru interesul acordat societății și voi recomanda conducerii executive să vă ajute în demersurile dumneavoastră”.
În paralel, compania de asigurări nu-și achita obligațiile față de mii de asigurați, care aveau polițe RCA, dar erau amânați la plata daunelor.
Marcello De Cristofaro ceruse și penalități de 5%/an, începând cu 2014, când, susținea el, ar fi trebuit să primească banii pe acțiunile City Insurance.
Vivendi a contestat decizia și a cerut aplicarea penalităților doar din 2017 de la momentul încetării respectării plăților eșalonate. În ianuarie 2018, Vivendi a obținut reducerea penalităților, dar De Cristofaro a făcut apel. Apoi cele două părți și-au văzut de treabă, până când italianul s-a trezit anul trecut că vrea iar banii din dobânzi. Cererea i-a fost respinsă de instanță, pe motiv că trecuse termenul legal în care mai putea să o facă.
În timp ce tergiversa recuperarea datoriilor de la italieni, Odobescu reușise să se asigure că va primi banii din altă parte
Datorii reciproce
Odobescu și De Cristofaro și-au păsuit astfel ani buni datoriile reciproce.
De-abia pe 10 septembrie 2015, City Insurance SRL a mers în instanță ca să recupereze datoriile de la două companii controlate de familia de Cristofaro.
A făcut-o la presiunile ASF, care solicita constant recuperarea acestor bani, pentru consolidarea financiară a companiei de asigurări.
“Societatea (City Insurance) nu evaluează pe o bază prudentă sumele de încasat de la societati afiliate, respectiv împrumuturile acordate societății City Invest & Management SRL și creanțele cu valori și vechimi semnificative, ca urmare a operațiunilor de cesiune de creanță cu Unity European Real Estate SRL si Unity Broker de Asigurare S.R.L (în calitate de garant) și, totodată, nu ține cont de deprecierea creanțelor respective”, menționa ASF inclusiv în 18 aprilie 2016, când a dispus planul de redresare pe bază de plan financiar pentru compania de asigurări.
În perioada februarie 2013 – ianuarie 2016, City Insurance acordase 10 împrumuturi companiei City Invest & Management SRL, în valoare totală de 20 milioane de euro. Creditele fuseseră acordate pentru investiții pe o perioadă de 1 an, cu zero dobândă.
Unicul asociat al City Invest & Management SRL este chiar City Insurance.
O parte din datorie, 7 milioane de euro, a fost compensată însă de City Invest, până în 2016, inclusiv cu mai multe terenuri agricole în satul Fundulea.
În schimb, Unity European Real Estate SRL primise, între 2006 și 2012, de la City Insurance mai multe împrumuturi în valoare 11,4 milioane de euro. Fuseseră acordate în perioada în care compania de asigurări se aflase sub controlul familiei italiene. Firma de brokeraj a mai returnat doar 11,4 milioane de lei, astfel că, în 2015, Odobescu susținea că mai are de recuperat 40,2 milioane de lei -aproape 8,9 milioane de euro de la compania italienilor.
Familia De Cristofaro a schimbat denumirea companiei în Salerno Imobiliare, care a intrat apoi în insolvență. Odobescu se asigurase înainte că va primi banii, în cazul în care italienii nu mai au de unde să mai plătească datoriile. Încheiase un contract de garanții de credit cu o companie din paradisul fiscal Barbados, Active Capital Reinsurance Limited, și anterior cu compania Ocean Re. Garanția putea fi executată doar după o decizie definitivă în procesul cu compania italienilor.
Banii italienilor
Unity Broker Asigurare-Reasigurare, compania italienilor implicată în schema datoriilor, avea un contract de exclusivitate cu City Insurance, din 20 martie 2012, pentru contractele de asigurare din Italia. Acordul reieșea dintr-un act adițional la contractul prin care Marcello De Cristofarp cedase, în acel an, acțiunile în compania de asigurări către Vivendi Internațional SRL. Mai multe controale efectuate de Fisc la compania de asigurări arătă că familia de Cristofaro reușise să căpușeze constant compania de asigurări prin diverse contracte de intermediere.
Prin mai multe companii din România și Italia, familia De Cristofaro a scos mari sume de bani din compania de asigurări City Insurance. Metodele erau diverse, susținea Fiscul, de la comisioane de până la 80 la sută plătite de City Insurance către companii de brokeraj controlate tot de familia de Cristofaro, direct sau prin interpuși, până la comisioane de succes.
Companii afiliate familiei de Cristofaro în România:
- Salerno Imobiliare SRL (fosta Unity European Real Estate)
- Mondo International SRL (fosta Fidelity Broker de Asigurare Reasigurare SRL)
- Lig Insurance SA
- Fidelity Real Estate SRL
- Unity Broker de Asigurare SRL.
- Impact Broker de Asigurare Reasigurare SRL
Familia de Cristofaro a mai controlat, prin intermediul unor interpuși, compania LIG Insurance SA, căreia ASF i-a retras, în 2016, autorizația de funcționare și a cerut falimentul. LIG Insurance, care la fel, activa și pe piața italiană, a fost controlată de familia de Cristofaro prin intermediul românilor Mirel Marian Milea și, respectiv, Robertino Marian Iudean.
Cel din urmă, Robertino Iudean, administrator și director în grupul de companii controlate de afaceristul Dumitru Nicolae “Niro”, acuzat în România în mai multe dosare penale. În schemă italienilor era implicată și compania britanică Patrimonial Liga Ltd, înființată pe 26 octombrie 2010, de cei doi români. Mirel Marian Milea este implicat oficial în afacerea Mondo International (fosta Fidelity Broker). Tot el a fost asociat cu Sorin Adrian Dumitru Nedelcu, care a reprezentat Salerno Imobiliare și Unity Broker de Asigurare-Reasigurare.
Românii, apropiați ai lui Iudean, erau coordonați de o companie de consultanță britanică, Two Family 8 Ltd, în care era implicat și Marcello de Cristofaro.
În 2015, autoritățile italiene au percheziționat apartamentul lui Marcello De Cristofaro privind implicarea companiei LIG Insurance într-un caz de fraudă în care era implicat un lider regional al partidului Forza Italia, condus de Silvio Berlusconi.
LIG Insurance participa la diverse licitații în Italia, la fel cum o făcuse în trecut și City Insurance, care obținuse contracte publice pentru asigurarea unor spitale, până în 2012, în valoare de 51 de milioane de euro.
Comisioanele brokerilor
Pe 29 august 2014, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – Activitatea de Inspecție Fiscală a stabilit, după un control la City Insurance, obligații fiscale suplimentare de aproape 20 de milioane de lei (4,6 milioane de euro).
Erau, în principal, cheltuieli pe care City Insurance le avusese cu două companii afiliate:
- Fidelity Broker de Asigurare, administrată de Nicolo Bonfiglio, care, în paralel, era și adminstrator al brokerului italian de asigurări De Gama Insurance Broker. Ambele companii de brokeraj erau controlate, potrivit autorităților române, de către familia Cristofaro. City Insurance înregistrase cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit în valoare totală de 87,7 milioane de lei (20 milioane de euro), în baza unui număr total de 57 de facturi emise de Fidelity Broker de Asigurare.
- De Gama Insurance Broker SRL. Cu acest broker, City Insurance a înregistrat cheltuieli nedeductibile în valoare de 1.294.232 Lei (contravaloare a 315.789,47 euro) în baza unei facturi emise de brokerul italian, reprezentând cheltuieli cu comisioane.
Pe 16 iulie 2007, Comisia de Supraveghere a Asigurării (adică fosta ASF) a retras autorizația de funcționare a unei alte companii – Impact Broker de Asigurare Reasigurare SRL-, reprezentată tot de Bonfliglio Nicolo.
Pe 6 mai 2010, Nicolo Bonfliglio a mai preluat compania Fildelity Broker de Asigurare Reasigurare SRL. Pe 21 noiembrie 2011, CSA a interzis temporar activitatea Fildelity Broker până la data în care va achita către City Insurance a tuturor sumelor încasate de broker cu titlu de prime de asigurare și până la îndeplinirea tuturor obligațiilor referitoare la documentele și condițiile de autorizare și de menținere a acesteia, conform legii.
Fidelity avea un contract cu City Insurance prin care brokerul era desemnat coordonator pentru toată activitatea de intermediere în asigurări desfășurată în Italia. Brokerul a încasat sume cu titlu de prime de asigurare fără a le depune integral la City. Nicolo Bonfiglio a mai și deținut, în România, și Fidelity Real Estate SRL.
De Gama Insurance Broker primise și un bonus de succes pentru anul 2010, pentru activitatea de intermediere polițe din anul respectiv.
Fiscul a arătat că City Insurance nu a prezentat niciun document din care să rezulte modul în care s-a ajuns la aceste sume, cum au fost ele efectiv calculate.
Ce anume a făcut De Gama Insurance Broker SRL pentru bonusul de succes în condițiile în care societatea de asigurări s-a confruntat cu probleme grave în ceea ce privește încasarea polițelor? Aceasta era întrebarea principală a Fiscului, când a constatat că valoarea primelor de asigurare neîncasate de City Insurance pentru portofoliul din Italia, la 31 decembrie 2011, era de 29.503.425 lei, în principal fiind vorba de polițe de garanții.
Mai mult, potrivit Fiscului, exista deja un contract între City Insurance și De Gama Insurance Broker SRL din data de 31 martie 2009, unde nu se făcea nicio precizare referitoare la bonus de succes, dar era stabilit un comision de 50% reținut din valoarea primelor încasate (un procent mult peste media folosită în Italia pentru acest tip de polițe, comision facturat și reținut de brokerul italian din valoarea polițelor intermediate).
De Gama Insurance Broker SRL a facturat și un extracomision pentru polițele intermediate de alți brokeri pe care el i-a coordonat, acest comision fiind uneori peste dublul comisionului reținut de brokerul ce a intermediat subscrierea poliței.
De Gama Insurance Broker SRL a mai intermediat în favoarea City Insurance SA polițe în valoare totală de 2.908.764,3 euro și a facturat și reținut comision, extracomision și bonus de succes în valoare de 2.327.493,79 euro.
“City Insurance a încasat doar 20% din valoarea polițelor intermediate de brokerul italian De Gama Insurance Broker SRL, diferența de 80% reprezentând diverse comisioane, extracomisioane și bonusuri de succes reținute de brokerul italian”, avea să constate Fiscul.
Autorițile fiscale au impus de asemenea City Insurance să aplice o dobândă la nivelul pieței pentru împrumuturile acordate companiei afiliate City Insurance Real Estate (redenumită apoi Unity European Real Estate).
Din banii împrumutați, City Insurance Real Estate făcuse investiții importante în Italia și România:
- 5.730.000 euro investiți pentru achiziția de părți sociale ale companiei italiene Real Estate Italia S.R.L. Unipersonale;
- 3.750.000 euro investiți pentru achiziția drepturilor litigioase cumpărate de la un cetățean canadian, drepturi nefructificate;
- 195.500 euro investiții concretizate în achitarea de avansuri pentru achiziția a două garaje auto situate în Napoli;
- 650.000 euro investiții în terenuri în Italia în localitatea Salerno
Scandalul italian.
Activitățile City Insurance pe tărâm italian au fost relatate pe larg în presa din peninsulă. Atunci, mai multe publicații italiene anunțau faptul că City International intrase în vizorul Gărzii Financiare din Veneția pentru presupuse fapte de evaziune fiscală derulate prin mai multe contracte publice cu spitalele italiene. În plus, autoritățile italiene nu înțelegeau cum o companie italiană Dacia Spa figura ca acționarul majoritar al City Insurance, în 2012, deși fusese licihidată încă din 2010.
Abia în 12 ianuarie 2012, Nicolae Mușat, președintele City Insurance depunea la registrul comerțului o declarație în care arăta că Dacia Spa fusese lichidată și cum fuseseră înstrăinate acțiunile din compania românească, în special către Marcello de Cristofaro. Tot presa italiană cita diverse surse oficiale care suspectau legăturile companiei Dacia Spa cu organizația mafiotă Camorra, care operează în special în regiunea Napoli.
City Insurance a negat atunci acuzațiile de evaziune fiscală și a respins implicarea companiei în orice fel de nereguli.
În schimb, în România, Fiscul a suspectat chiar presupuse înregistrări fictive între City Insurance și un alt broker afiliat- Fidelity. Era vorba de 33.148.341 lei – cheltuieli deductibile rezultate din comisioanele achitate de compania de asigurări către Fidelity Borker și din tranzacțiile efectuate cu alte companii.
Toate aceste operațiuni financiare șubreziseră capacitatea City Insurance să-și respecte normele legale privind lichiditatea și solvabilitatea.
Astfel, ASF impune în 2016 un plan de redresare financiară pentru compania de asigurări.
Schema de 50 de milioane de euro
Surpriza apare însă pe pe 11 martie 2017 când, potrivit ASF, Vivendi International, compania care nu avea deloc încasări, acordă un împrumut de 50 de milioane de euro, vărsat integral în contul City Insurance pentru „recapitalizarea și restabilirea fondurilor proprii ale aigurărătorului”.
Banii ar fi fost vărsați în conturile unei mici bănci din Lugano, Axion Swiss Bank. Ca să scape de planul de redresare financiară, City Insurance susține că cele 50 de milioane de euro fuseseră virate de noul investitor. Patru zile mai târziu, Max Rossler intra oficial doar în comitetul de supraveghere al companiei de asigurări, nu și în acționariatul Vivendi.
Alte 30 de milioane de euro, susținea compania City Insurance, proveneau dintr-un împrumut subordonat acordat tot de Vivendi International cu câteva luni înainte.
În fapt, documentele arată că banii proveneau dintr-o schemă cu obligațiuni corporative emise de o firmă din Luxemburg, în septembrie 2016.
Atunci, Mandarine Fixed Income SARL, un vehicul de investiții financiare din Luxemburg, emisese, pe 29 septembrie 2016, 300 de obligațiuni corporatiste pentru suma de 30 milioane de euro, în numele City Insurance, deși compania de asigurări avea interdicție să efectueze investiții în valori mobiliare și imobiliare.
Dar City Insurance a susținut atunci că aceste obligațiuni urmează să fie achitate în totalitate de Vivendi Interantional, acționarul majoritar al companiei de asigurări.
Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a lămurit nici până astăzi de unde a avut Vivendi International banii pentru aceste operațiuni financiare, în condițiile în care așa cum am văzut avea conturile goale, iar acțiunile sechestrate de italieni au fost plătite de City Insurance.
În plus, dacă Max Rossler este investitorul din umbră al companiei de asigurări, cum poate vinde Dan Odobescu acțiunile City Insurance acțiunile companiei când ele au fost achitate, de fapt, de City Insurance?
Max Rossner și reprezentanții companiei Berlin London Holding AG, ai căror membri ai boardului fac parte din Consiliul de Supraveghere al City Insurance și care au fost recent drastic sancționați de ASF, nu au răspuns întrebărilor DiscoverProject.
FGA: Avem bani destui în cont pentru despăgubiri
Într-un răspuns pentru DiscoverProject Fondul pentru Garantarea Asiguraților (FGA) susține că are bani în conturi pentru despăgubirile cerute și cîștigate de asigurați în instanțele de judecată:”Soldul disponibilităților FGA la data de 04.03.2021 este în sumă de 657.368 mii lei. La această dată FGA nu are cereri de plată restante aferente hotărârilor judecătorești definitive. Pentru litigiile, în care FGA este parte, cererile se soluționează pe măsura rămânerii definitive a hotărârilor judecătorești, ținând seama de dispozițiile instanței”.
Soldul anual al disponibităților FGA în ultimii cinci ani
An Valoare RON
2016 980.033.000
2017 824.728.000
2018 695.580.000
2019 640.886.000
2020 652.949.000
Din acești bani, despăgubirile plătite de FGA, în cursul anului 2020, au fost în valoare de 123,2 milioane lei.
City Insurance este una din cele 27 de companii de asigurare-reasigurare care contribuie la FGA însă este, de departe, compania cu cele mai multe procese pe rolul instanțelor de judecată:16665 de dosare de despăgubire din care 10.335 au fost admise de instanțele de judecată, 4510 admise în parte și doar 1641 respinse.
La o medie de despăgubire de circa 6000 de Euro/dosar rezultă că, în cazul în care, City Insurance ar pierde definitiv aceste procese în Justiție, FGA ar trebui să plătească din bani publici numai pentru dosarele City Insurance peste 500 milioane lei.
Disponibilitățile FGA provin din contribuțiile achitate de către societățile de asigurare autorizate de către ASF.