David Lynch și pasiunea lui pentru meditația transcendentală
David Lynch își amintea cu precizie ziua și ora când a început pasiunea pentru meditație. Era „1 iulie 1973, sâmbătă, o dimineață însorită, la ora 11 a.m. De atunci, David Lynch medita de două ori pe zi, în fiecare zi, fără excepție. Pasiunea sa pentru meditație transcendentală era atât de puternică încât, în 2005, David Lynch a creat o fundație pentru promovarea meditației, transmite HUFFPOST.
Cineastul a fost discret în privința propriilor filme, pe care refuza să le analizeze. Totuși, el nu a ratat nicio ocazie de a vorbi despre practica meditației. Într-un video publicat de fundația sa în 2016, el explica având o gogoașă în mână: „Meditația transcendentală oferă o experiență mult mai dulce decât această gogoașă, ea oferă experiența celui mai dulce nectar al vieții…”.
Guru indian
Practica promovată de Lynch emana dintr-o mișcare cu același nume, fondată de Maharishi Mahesh Yogi, guru indian, dedicată promovării păcii și prosperității în lume.
Concret, meditația transcendentală consta în a repeta o mantră timp de 15-20 de minute, de două ori pe zi. Ea se distinge de alte forme de meditație care se concentrează asupra senzațiilor fizice sau a respirației. Metoda ar trebui învățată de la „profesori calificați”. Ea are mulți adepți, în special la Hollywood.
La finalul anilor 1950, Maharishi Mahesh Yogi aduce această practică meditativă în Occident. În 1963, el a publicat volumul ”Știința de a fi și arta de a trăi”, care „propunea o metodă convenabilă oamenilor din toată lumea și al cărei scop este de a îmbogăți toate aspectele vieții lor zilnice. Abordează esența însăși a tuturor problemelor vieții și sugerează o soluție capabilă de a suprima orice suferință”.
Din 1967, Maharishi conta pe o susținere majoră. Trupa Beatles, sedusă de guru, a stat mai multe săptămâni într-un așram din India (mănăstire în religiile indiene) pentru a-și însuși învățăturile. Următorul an este proclamat „anul gurului” de Life Magazine, care publica un portret al lui Maharishi Mahesh Yogi. Totuși, în acei ani, mișcarea era asociată și cu multe controverse. La un moment dat, trupa Beatles decide să se despartă de maestrul ei spiritual.
Fervent apostol
Potrivit New York Times, spre sfârșitul anilor 1970, guru le spune adepților că „ar trebui să urmeze tehnici de meditație mai avansate, mai scumpe, care ar dura aproximativ două ore pe zi și le-ar oferi puteri supraomenești, precum puterea unui elefant sau capacitatea de a levita”. Adept al acestei practici încă din anii 1970, David Lynch devine un fervent apostol după ce, în 2002, a urmat un curs de formare de o lună cu guru. Și asta, pentru modica sumă de un milion de dolari, după cum relatează New York Times.
La Hollywood
În 2005, cineastul pune bazele propriei fundații pentru a promova meditația transcendentală. O face prin ateliere (gratuite) destinate liceenilor, veteranilor de război și, ulterior, în perioada pandemiei de COVID, personalului medical.
Această formă de meditație îi permitea să scape de „stres, stresul posttraumatic, tensiuni, anxietate, tristețe, depresie, ură și furie”. „Aduce aurul pur și face să iasă ordurile”, spunea el într-un interviu din 2016.
Într-un lung articol din 2013, privind legătura lui Lynch cu această practică, New York Times relata că filonul meditației transcendentale promovat de cineast este plin de viață, simplu și eliberat de trecutul controversat legat de această practică și de Maharishi.
Cu siguranță că noua abordare fără guru explică succesul metodei la Hollywood și în prezent. Are adepți ca Martin Scorsese, Paul McCartney, Carmen Diaz sau Jerry Seinfeld. Toți au susținut fundația lui Lynch și efectele meditației transcendentale asupra vieții lor.