David Popovici știe ce va face după retragerea din sport. Ce plan are campionul: Mi-ar plăcea să ajut, sunt mulți oameni afectați
David Popovici, campion olimpic la 200 metri liber, și-a dezvăluit planurile de viitor într-o declarație făcută miercuri seară. La doar 20 de ani, Popovici se gândește deja la ceea ce va face după ce își va încheia cariera sportivă. Printre ambițiile sale se numără crearea unor afaceri inovatoare în România, domenii care în prezent lipsesc în țară.
David Popovici vrea să-i ajute pe români
Sportivul și-a exprimat dorința de a înființa un centru de dezintoxicare pentru persoanele afectate de adicții, fie că este vorba despre jocuri de noroc, alcool sau droguri. Popovici a subliniat că România nu dispune în prezent de un astfel de centru și că, deși ar fi ideal ca fondurile să provină din sectorul privat, este nevoie și de sprijinul statului.
În opinia sa, este esențial să existe un program real care să ajute persoanele cu adicții, având în vedere că mulți dintre cei afectați aleg să plece în alte țări europene în căutarea unor soluții mai bune, din lipsă de resurse financiare.
Pe lângă acest proiect, David Popovici și-ar dori să înființeze un bazin de înot destinat copiilor, unde să le ofere lecții de înot. Campionul olimpic consideră că educația acestor tineri ar putea contribui la reducerea numărului de accidente legate de înec în zonele de litoral, oferind astfel o măsură de prevenție esențială.
El vizează crearea unui spațiu în care copiii să învețe să înoate și să fie mai bine pregătiți pentru a face față situațiilor de urgență, reducând stresul părinților în privința siguranței acestora la mare sau la ștrand.
”Sunt două businessuri pe care aş vrea să le fac după ce mă retrag: Mi-ar plăcea să existe la noi în ţară, nu ştiu cât e de posibil să vină din domeniul privat toate fondurile, e nevoie şi de ajutorul statului, un centru de dezintoxicare real, pentru că nu avem un centru şi un program real, pentru cei cu adicţii grele sau uşoare, fie că e vorba de jocuri de noroc, băutură, droguri.
Mi-ar plăcea să mă ocup de aşa ceva, să ajut, e foarte important, nu se vorbeşte mai deloc la noi în ţară, şi sunt foarte mulţi oameni afectaţi. Cei mai mulţi pleacă din ţară pentru astfel de dependenţe, pentru că sunt centre mai bune în Europa, dar nu toată lumea are fonduri. Şi mi-aş mai dori să avem cât mai puţini copii înecaţi la mare în fiecare an.
Mi-ar plăcea să am bazinul meu, fundaţia mea, să învăţ copiii să înoate, să ştie să nu se înece, să se poate duce la mare, la ştrand şi părinţii să nu stea cu stresul că îi ia un val. Astea sunt două idei, două drumuri pe care vreau să le urmez în viitor”, a declarat Popovici.
În aceeași seară, David Popovici a discutat și despre eforturile sale considerabile de până acum pentru a ajunge la succesul actual și despre suportul pe care l-a primit din partea familiei, prietenilor și colaboratorilor.
A recunoscut că, deși a fost întotdeauna înconjurat de o echipă de sprijin, uneori se întreabă dacă merita toată munca depusă pentru a atinge performanțele de acum.
Cu toate că se simte norocos pentru ajutorul primit și realizările obținute, Popovici a recunoscut că drumul spre succes a fost adesea dificil și că, în ciuda talentului, suportul echipei a fost crucial.
”Dacă ar fi ceva ce mi-aş dori şi eu, dar învăţ să mă adaptez la noua mea viaţă, ar fi să mă plimb prin parc sau pe stradă, nu sunt agasat, să fie clar, dar uneori când vin 100-200 de oameni la tine şi îţi cer poze sau autografe, e obositor. Și la un moment dat trebuie să refuz.
Ok, astea nu sunt probleme reale. Doar că pentru mine, de când sunt mai cunoscut, este o problemă când vreau să mă relaxez sau să mă plimb prin locuri adevărate. D
e abia de două-trei săptămâni am învăţat că pot să refuz, eram stresat să nu creadă lumea că sunt arogant, nesimţit, dar reacţia a fost: ok…aşa că mi s-a luat o piatră de pe inimă. Astea nu sunt probleme reale, ci cele pe care le-am menţionat mai devreme, cu drogurile, sau cu numărul copiilor sau oamenilor care se îneacă”, a adăugat campionul olimpic.