De-ale Puterii: Ce merite are Federația, ca să se premieze pentru calificarea naționalei de fotbal la Euro 2024

Publicat: 22 nov. 2023, 20:15, de Radu Caranfil, în SPORT , ? cititori
De-ale Puterii: Ce merite are Federația, ca să se premieze pentru calificarea naționalei de fotbal la Euro 2024

S-a încheiat o campanie de calificare la începutul căreia puțini ne vedeau în Germania, anul viitor. Să fim sinceri, nimic din eforturile fotbalului românesc la nivel de națională nu avea darul de a ne hrăni speranțele. Nici grupa în care am nimerit, nici valoarea lotului, nici performanțele anterioare ale antrenorului. Și totuși am ieșit neînvinși din calificări, pe locul întâi al grupei. Se poate vorbi, fără fraze sforăitoare, despre o performanță.

Grupa și calculele

Șansele erau limitate și vizau, inițial, o intrare la barajul pentru calificare. Elveția – echipă puternică și prezentă constant în turneele finale euro sau mondiale – intra în calculele parcursului nostru cu cel mult un punct, smuls cumva acasă. Israel, cu un fotbal colectiv de mare angajament pliat pe o mentalitate de combat specifică unei națiuni aflate permanent în pericol, urma să fie segmentul de echilibru al traseului. 3 puncte ei, 3 puncte noi. Deși prudența ne îndemna să ne gândim mai degrabă la un singur punct. Belarus și Kosovo se înscriau ambele la câte 4 puncte realiste, iar Andorra urma să dăruiască masa calificărilor cu 6 puncte lejere. Ne vedeam undeva pe la 15-16 puncte. Dar nu excludeam nici miracolul unei calificări de pe locul secund.

Rezultatele

România a intrat cu aplomb în calificări. A bifat 3 puncte în Andorra și a bătut acasă Belarus, destul de chinuit. Apoi a venit un egal jenant cu Kosovo, la Pristina. Trompeții apocalipsei au suflat prelung în alămuri. Egalul cu Elveția a reaprins rapid luminițele de la capătul tunelului iar egalul de acasă cu Israel ne-a obligat să constatăm că, la momentul respectiv eram neînvinși. Nimic nu era pierdut, planul se desfășura acceptabil. Mai ales că principalul nostru aliat involuntar în această campanie, Kosovo, încurca toate socotelile favoriților grupei. Acasă i-am bătut fără emoții și deveneam deja o posibilă surpriză. Am scos un egal la Minsk, dar se putea și mai bine. Rămăsesem neînvinși și punctajul arăta promițător. Kosovo performa în continuare mici minuni de vitejie, învingând acasă Israelul iar Elveția se proptise într-un 3-3 cu Belarus. Mai erau doi pași și nimic nu mai părea imposibil. Istoria recentă o știți, Kosovo a mai scos un egal neverosimil cu Elveția iar noi am învins Israelul în deplasare, asigurându-ne calificarea. Victoria de marți seară cu Elveția a venit pe un moral bun și pe dorința de a rămâne neînvinși și a păstra primul loc al grupei.

Ne-am calificat onorabil

6 victorii și 4 egaluri. Am avut un parcurs bun, fără strălucire și am beneficiat din plin de jocul rezultatelor, cauzate de ambițiile unei echipe (încă) mici dar și de presiunea morală sub care s-a aflat și se află Israelul. România e departe de generația de aur dar pare să fi înțeles în sfârșit virtuțile unui joc bazat pe pregătire fizică și disciplină tactică. Nu e deloc puțin lucru.

Antrenorul

Edward Iordănescu a sosit la conducerea tehnică a naționalei de fotbal fără prea mari fapte de arme la activ. Dar s-a dovedit un manager echilibrat și calm. A reușit să creeze un lot stabil. A negociat abil momentele de panică și relațiile cu vedetele un pic agitate ale lotului. A mizat, în general, pe tactica preferată a seniorului Iordănescu, contraatacul. S-a bizuit pe stranieri în alcătuirea lotului, plecând corect de la ideea că unde sunt exigențe mai mari e și formă sportivă mai bună. A transferat mult din echilibrul personal unei echipe care a jucat disciplinat și a arătat pe-alocuri sclipiri promițătoare. S-a arătat modest și a acceptat deschis toate reproșurile. E un constructor bun, deși materialul cu care e nevoit să construiască nu e de cea mai înaltă calitate. Pentru domnul Edi viitorul sună bine.  

Lotul

Să-i pomenim, o merită:

PORTARI
Horațiu MOLDOVAN (FC Rapid 1923, 7/0), Florin NIȚĂ (Gaziantep | Turcia, 19/0), Ionuț RADU (Bournemouth | Anglia, 4/0);

FUNDAȘI
Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 13/1), Vasile MOGOȘ (CFR Cluj, 4/0), Radu DRĂGUȘIN (Genoa | Italia, 11/0), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 23/1), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 18/1), Bogdan RACOVIȚAN (Raków | Polonia, 0/0), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 32/2), Andres DUMITRESCU (Slavia Praga | Cehia, 0/0);

MIJLOCAȘI
Marius MARIN (Pisa | Italia, 13/0), Vladimir SCRECIU (Universitatea Craiova, 3/0), Andrei ARTEAN (Farul Constanța, 0/0), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 50/3), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 33/4), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 64/14), Darius OLARU (FCSB, 14/0), Olimpiu MORUȚAN (Ankaragucu | Turcia, 13/1), Marius ȘTEFĂNESCU (Sepsi OSK, 2/0), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 29/3), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 16/4), Florinel COMAN (FCSB, 10/1);

ATACANȚI
Florin TĂNASE (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 17/2), Denis DRĂGUȘ (Gaziantep | Turcia, 6/2), George PUȘCAȘ (Genoa | Italia, 38/10), Denis ALIBEC (Muaiter | Qatar, 35/4), Daniel BÎRLIGEA (CFR Cluj, 1/0).

…și Federația

Trebuie menționată și Federația, deși meritele în virtutea cărora funcționarii acesteia se vor premia, din nou, foarte consistent, ne cam scapă. În atribuțiile FRF singura cu relevanță față de naționala de fotbal este că elaborează şi realizează programele şi planurile de pregătire şi de participare a reprezentativelor naţionale la competiţiile internaţionale de fotbal. La un total de angajați ajuns în jurul cifrei de 170, nu ni se pare că leșină cineva pe-acolo de la atâta muncă.

Din cele 9,5 milioane de euro pe care FRF îi va încasa ca urmare a calificării la Euro 2024, aproape zece procente vor intra în buzunarele încăpătoare ale funcționarilor de la federație. Ceva aproape de un milionaș de euro! Domnul Burleanu va gestiona această sumă cu aceeași înțelepciune cu care a împărțit și tortul calificării anterioare. O felie groasă pentru domnia sa, niște felii mai mici în farfurioarele subalternilor harnici și câte ceva și afinilor politici care ni l-au dăruit. Ultima parte se va înfăptui probabil prin firmele FRF, pentru că federația poate înfiinţa societăţi comerciale şi/sau poate desfăşura orice alte activităţi economice directe, dacă acestea au caracter accesoriu şi sunt în strânsă legătură cu scopul principal al persoanei juridice, așa cum ne avertizează regulamentele de funcționare a Federației. Și până la urmă de ce ar fi altfel tocmai la FRF? Nu așa funcționează tot sistemul?