De-ale Puterii: Derbedei pur-sânge în Parlamentul României
Înțelepții noștri deputați, aleși de poporul nostru să legiuiască de zor, sunt mai mult decât un mare grup de minți luminate care străduiesc la Binele Țării. Ei dovedesc, din când în când, multe alte calități, talente, abilități surprinzătoare care țin de o bună cunoaștere a vocabularului de cartier, dar și de antrenament în discipline speciale cum sunt trânta strămoșească, capul în gură, smardoiala.
Opoziția pro-activă – faza pe îmbrânceli în Parlament
Ne cade în farfurie o știre caldă: Mai mulți parlamentari AUR și USR s-au îmbrâncit, miercuri, în timpul ședinței de plen a Camerei Deputaților. „Mă gunoiule, mă”, îi spune Dan Tănasă (AUR) deputatului USR Ilie Victor. În dispută a intervenit și Bogdan Rodeanu, vicelider al grupului USR. „Ce vii așa spre mine? A pus mâna pe mine, gunoiul ăsta al tău. A pus mâna pe mine, Bogdan. De ce nu te-ai dus la el?”, îi spune Dan Tănasă lui Bogdan Rodeanu.
Nu știm exact de la ce s-au luat, dar bunul-simț ne obligă să punem diferențele doctrinare ireconciliabile la originea acestor incidente. E greu de crezut că ar putea fi vorba de altceva, odată ajunși în Parlamentul Țării, acești oameni minunați au lăsat deoparte tot ce este omenesc și au îmbrăcat toga simbolică a demnității de a reprezenta interesele naționale. Nu? Păi uite că nu!
Activi la încăierări și irelevanți la făcut legi bune pentru țară
Aceste incidente (care implică violență fizică și agresiuni verbale împrumutate din arsenalurile galeriilor de fotbal românești) s-au înmulțit în mediul parlamentar. Pentru că în Parlamentul României s-au strecurat, la cererea poporului suveran, câțiva derbedei pur-sânge, pe care-i găsim foarte activi când e vorba de încăierări și deosebit de irelevanți când vine vorba de mandatul pe care și l-au asumat. Acela de a face legi, spunem, legi bune pentru Țară. Dacă e să le răsfoim portofoliile cu inițiative legislative, le vom găsi pline de maculatură autohtonistă sau antieuropeană, gen…
…comercianții cu o cifră de afaceri mai mare de 2 milioane de euro ar trebui să expună la raft cel puțin 50% dintre produse de origine românească.
Sau…
…pe teritoriul României este interzisă utilizarea insectelor şi viermilor ca alimente de sine stătătoare sau ca ingrediente în alimente sau băuturi destinate consumului uman.
Și uite-așa, 101 inițiative legislative plecate din străfundurile pline de simțire neaoșistă ale vitejilor cu paloșe de aur. 101, din care au ajuns la statutul de normă juridică doar 3. Și acelea 3 împrumutate de prin vecini. Una este o lege de modificare a Codului Fiscal, proiect inițiat de un deputat de la USR. Alta e legea debirocratizării, inițiată de un deputat PNL. Și a treia, o lege privind actualizarea burselor pentru românii de pretutindeni, un proiect inițiat de un deputat PSD.
Capetele în gură aduc vizualizări și notorietate
Când se deranjează să emită și altceva decât proiecte legislative elucubrante, parlamentarii care apără Țara de liftele Occidentului pervers și decadent, mai iau cuvântul pe la diverse dezbateri. Reies de regulă tirade comice, discursuri jenante presărate deseori cu invective. Marele public înghite cu poftă aceste episoade de rățoială, iar îmbrâncelile stropite bogat cu venin lingvistic intră rapid în viral. Viral în ambele sensuri, îndrăznim să afirmăm. Pentru că toate aceste golănii capătă rapid popularitate, mai ales în rândul celor dotați cu o capacitate foarte limitată de a discerne. Capetele în gură aduc vizualizări și notorietate.
Vaccinul antigolăneală există, dar nu-l administrează nimeni
Iar în accepțiunea medicală a termenului, actele huliganice de Parlament pot oricând declanșa o epidemie. De ce să respecți noblețea togii de reprezentant, când nu pare să fie obligatoriu? Vaccinul antigolăneală există, dar nu-l administrează nimeni, niciodată. Pentru că regulamentul de funcționare și codurile de conduită sunt aplicate foarte lax, aleșii Țării sunt imposibil de deranjat când au de-a face cu chestiuni pe care le consideră minore.
Din păcate despre asta e vorba. Golănelile de Parlament nu mai șochează pe nimeni. Știrile gen Mache l-a-njurat pe Tache, Tache l-a scuipat pe Mache abia dacă mai prind câte-un breaking news. Șoșocăriile sunt la ordinea zilei, vuvuzelele liberului cuvânt inundă spațiul comunicării cu zoaie.
Și, la urma urmelor, de ce ar fi altfel în Parlament decât în restul Țării?
Asta ne întoarce la unul dintre cuvintele noastre preferate: Educația. Sărăcuța de ea. Și ne întoarce la un mare dubiu:
O fi oare atât de dificil să putem conta pe o evaluare psihologică realmente exigentă și competentă atunci când vine vorba despre acceptarea candidaturilor pentru orice funcție publică?
De examenul la limba română nici nu cutezăm să mai pomenim…