De azi intrăm în Postul Paștelui. Ce trebuie făcut timp de 40 de zile

Publicat: 15 mart. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
De azi intrăm în Postul Paștelui. Ce trebuie făcut timp de 40 de zile

Creștinii ortodocși intră, la 15 martie, în Postul Paștelui 2021, cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite de Biserica Ortodoxă.

În această perioadă, credincioșii trebuie să se pregătească duhovnicește pentru marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului. Anul acesta, Biserica Ortodoxă va sărbători Sfintele Paști la data de 2 mai.

Dintre posturile de peste an rânduite de Biserica în timpul calendarului ortodox, Postul Sfintelor Paști este cel mai lung, căci durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor. Studiile arată că o treime dintre români postesc în așteptarea Învierii Domnului.

Potrivit rânduielilor bisericești, cele șapte săptămâni care urmează amintesc de suferințele lui Hristos. Petrecerile sunt considerate nepotrivite, iar nunțile și botezurile interzise.

Citește și: Ce înseamnă dezlegarea la pește, untdelemn și vin

Curățare din toate punctele de vedere

Urmează, așadar, 40 de zile de rugăciune și de curățire trupească și sufletească.

Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului spune că „Mântuitorul ne învață că trebuie să-i iertăm pe toți. De fapt, asta este însemnătatea acestei duminici de dinaintea Paștelui, a iertării”.

Postul Paștelui este considerat a fi unul aspru din punct de vedere alimentar, oamenii renunțând la carne, pește, brânză, lapte, ouă, vin și grăsime. De asemenea, în timpul celor 40 de zile de post, potrivit rânduielilor bisericești,  credincioșii sunt sfătuiți să nu facă fapte rele sau să aibă gânduri necurate despre oamenii din jur.

Citește și: Lucruri interzise în timpul posturilor

Ce nu se consumă în postul Paștelui

Prin urmare, în postul Paștelui, creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul, dar nici nu consumă alimente precum carne, brânză, ouă, lapte și pește.

Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegări la pește sunt: În ziua de Praznicul Bunei Vestiri – pe 25 martie; De Florii – în duminica dinaintea Paștelui.

Cel mai drastic post de peste an cere o curățare din toate punctele de vedere, rugăciunea fiind cea mai importantă.

Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Postul de 40 de zile se încheie vineri, 23 aprilie, înainte de Sâmbăta lui Lazăr (24 aprilie). Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte, scrie doxologia.ro.

Urmează Săptămâna Patimilor, care este încadrată într-un regim mai aspru de postire. Cu alte cuvinte, pe lângă cele 40 de zile de post, se mai adaugă opt zile atribuite Postului Mare.