De când cu noua patroană, Mihaela Neagu, Zahărul Luduș a rămas fără oameni și fără lider de sindicat. Exclusiv
La aproape 50 de zile de la momentul preluării fabricii Zahărul Luduș din județul Mureș de către antreprenoarea Mihaela Neagu, cunoscută și drept ‘’Regina măștilor’’ din pandemie, de la Tereos, nu se întâmplă mare lucru în unitate, în afară de ambalarea de pachete cu produse alimentare de la UE. Între timp, numărul salariaților s-a redus semnificativ.
‘’Momentan, nu se întâmplă nimic, se împachetează pachete cu alimente pentru UE. Au fost achiziții, au adus și aici, până la urmă îi și înțeleg că trebuie să dea de muncă la cei 75 de angajați. S-au contractat vreo 3.500 ha pentru de sfeclă de zahăr, ar trebui să înceapă remontul, dar la cum se mișcă acum lucrurile, nimic nu este sigur’’, a declarat pentru Ziarul Puterea Ioan Trif, liderul de sindicat.
Cum noua conducere nu a stat de vorbă cu salariații, aceștia se simt în nesiguranță și au început să-și caute alte locuri de muncă, de teama unui viitor incert.
‘’N-au venit să discute cu angajații, care nici nu știu cine este proprietarul și sunt mai multe lucruri, oamenii nu știu ce se întâmplă cu adevărat, nu pot să stea că o să meargă, n-o să meargă. Sincer, și eu sunt plecat la o firmă nemțească… Nu mie-e rușine, mă gândesc la binele meu, aș fi vrut să meargă și să funcționeze fabrica. Este un beneficiu nu doar pentru angajați, ci și pentru fermieri, pentru toată populația că producem în țară ca să nu mai dăm bani pe importuri’’, a mai afirmat Trif, care și el și-a dat demisia, recent, dar continuă să îi reprezinte pe foștii săi colegi.
În februarie, la momentul semnării contractului de achiziție, în fabrică existau circa 160 de salariați, iar acum mai sunt 115. Noii patroni au dat și un anunț pentru angajarea de muncitori necalificați pentru ambalarea de pachete cu produse alimentare de la UE, de care se ocupă firma Best Achiziții SRL, dar fără prea mare succes. Mihaela Neagu controlează această firmă (99% din acțiuni), care a preluat, în 2022, și Zahăr Bod, unde se ambalează zahăr adus din Ucraina.
Realitatea este că în fabrica de la Luduș nu s-a întâmplat mare lucru în cele aproape două luni, iar de remont nu se aude nimic, după doi ani de pauză.
‘’Fabrica n-a mai funcționat de 2 ani, ar fi trebuit făcute măcar mici retușuri, dar nu s-a mișcat nimic … Le-am zis, când le mai faceți? Pleacă oamenii importanți, nu mai e niciun electrician, o să ajungeți să nu mai aveți cu cine să porniți fabrica… Angajații vechi au trecut la împachetat toți, au mai rămas 80 de persoane, plus personalul de la birouri, în total sunt 115 salariați. Înainte erau 160, dar mulți au ieșit la pensie sau și-au căutat de lucru în perioada aceasta’’, a mai declarat Trif.
Oamenii din fabrică se tem că și aici se va întâmpla ca la Bod, unde nu se face altceva decât se ambalează zahăr. Cel mai probabil, sigla a interesat-o pe Mihaela Neagu, spun salariații, care își pun un mare semn de întrebare cu privire la producția de zahăr la Luduș.
Cumpărătorii surpriză
În timp ce toată lumea se aștepta ca fermierul Teodor Aflat să fie cel care va reuși să cumpere fabrica de zahăr Tereos de la Luduș, spre surpriza tuturor, tranzacția a fost realizată de doi investitori români, dintre care unul avea legături cu fabrica de zahăr de la Bod.
Tranzacţia era anunțată la începutul lunii februarie, iar cei doi cumpărători erau Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul de agri-food din România, cum i-a prezentat Tereos.
Mihaela Neagu, fost manager al Clubului Sportiv Olimpia București, deține firma Best Achiziţii SRL, care în pandemie a vândut materiale medicale, având numeroase contracte cu statul.
Fabrica de la Luduș nu a fost, însă, cumpărată în numele companiei Best Achiziții, ci pe persoană fizică, în parteneriat cu Mihail-Daniel Matache.
Citeste si Cine e Mihaela Neagu, Regina măstilor și a contractelor cu statul, care a cumpărat Zahărul Luduș