De când devine obligatorie colectarea separată a textilelor

Publicat: 17 sept. 2024, 14:28, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în Mediu , ? cititori
De când devine obligatorie colectarea separată a textilelor
Foto: oradea24.ro

Începând cu 1 ianuarie 2025, România va introduce o nouă ecotaxă pentru reciclarea textilelor, obligând populația să colecteze separat hainele și materialele textile vechi.

Această măsură vine ca urmare a unei directive europene care impune statelor membre să reducă poluarea generată de industria textilă, una dintre cele mai mari surse de poluare la nivel global, comparabilă cu cea a plasticului.

Industria textilă este recunoscută la nivel mondial ca fiind extrem de poluantă, iar deșeurile textile, cum ar fi hainele uzate, contribuie semnificativ la poluarea mediului.

România se aliniază acestei directive pentru a minimiza impactul negativ al deșeurilor textile asupra mediului.

Colectarea separată a textilelor va deveni obligatorie, urmând ca, până la începutul lui 2025, să se dezvolte o infrastructură eficientă de colectare, sortare și reciclare. Începând cu 2025, primăriile din România vor fi obligate să implementeze sisteme de colectare separată a materialelor textile.

Raul Pop, director de Programe ECOTECA, a subliniat că: „De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.”

Acest proces nu se va limita doar la colectare. Producătorii de textile vor avea un rol esențial în gestionarea acestor deșeuri.

Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a precizat că: „Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”.

Odată cu implementarea acestor măsuri, prețul hainelor este așteptat să crească, din cauza costurilor suplimentare pe care producătorii vor trebui să le suporte pentru colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Astfel, românii vor resimți o creștere a prețurilor pentru articolele de îmbrăcăminte, pe măsură ce aceste noi reguli vor fi puse în aplicare.