De ce a crescut numărul consultațiilor în unitățile de primiri urgențe ale spitalelor pentru copii. Explicațiile a doi medici
Medicii spun că, în prezent, se înregistrează mai multe cazuri de gripă și că a crescut numărul consultațiilor în unitățile de primiri urgențe ale spitalelor pentru copii, comparativ cu ultimii doi ani. Explicațiile sunt multiple.
La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din București se menține numărul zilnic de aproximativ 300 de consultații în Unitatea de primiri urgențe, din care 10% se finalizează cu internare.
Dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, mai precizează că, din cele 300 de prezentări la UPU, 200 sunt ”pediatrice”, respectiv enteroviroze, gripe, infecție cu rotavirus.
De asemenea, din cei 200 copii cu probleme pediatrice, circa 10 sunt confirmați pozitivi la testul covid.
Dr. Raluca Alexandru precizează că simptomele asociate gripei sunt foarte apropiate de cele ale Covid, testul fiind cea mai bună soluție în vederea unui diagnostic corect.
În legătură cu enterovirozele, dr. Raluca Alexandru ne precizează că principalele simptomele sunt: diareea, vărsături, greață, crampe abdominale.
Este sau nu este epidemie de gripă?!
Sunt medici care spun că ar trebui declarată epidemie de gripă în țara noastră, bazându-se pe numărul mare de consultații pentru simptome de gripă în unitățile de primiri urgențe. Dr. Raluca Alexandru pune numărul mare de consultații și pe seama unei circulații mai intense a virusurilor gripale, dar și pe faptul că prea brusc am renunțat la folosirea măștii de protecție.
De asemenea, dr. Alexandru subliniază că încă multe spitale sunt în continuare ”covid”, nu primesc alte patologii și atunci evident crește adresabilitatea și presiunea pe cele două spitale pentru copii din București. Este motivul pentru care dr. Alexandru recomandă părinților să apeleze la medicul de familie și să țină legătură cu acesta, el știind foarte bine când e nevoie să se prezinte la UPU.
Sunt și medici care resping ideea de epidemie de gripă în țara noastră.
Conf. dr. Voichița Lăzăreanu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara, subliniază că da, în prezent, sunt mai multe cazuri de gripă și viroze comparativ cu 2021, chiar și cu 2020, dar incomparabil mai puține față de 2019, înainte de pandemie.
Masca, distanțarea și igiena
Și dr. Raluca Alexandru, și conf. dr. Voichița Lăzureanu spun că, în continuare, contra gripei și contra covid, importante sunt masca și distanțarea, pentru a reduce probabilitatea de infectare, dar și igiena mâinilor și a feței.