De ce acești angajați vor fi TESTAȚI de două ori pe săptămână
Abatoarele şi centrele de procesare a cărnii cu peste 100 de angajaţi vor trebui să îşi testeze cu regularitate salariaţii, indiferent dacă ei sunt angajaţi direct sau printr-o agenţie. Nu se întâmplă la noi, ci într-un land din Germania.
Mai exact, industria cărnii din landul Renania de Nord-Westfalia din vestul Germaniei va fi obligată de la 1 iulie să îşi testeze angajaţii pentru coronavirus de cel puţin două ori pe săptămână, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii din regiune, potrivit DPA. Decizia vine după ce de curând au fost reintroduse măsuri de izolare la nivel regional. Aceasta în urma apariţiei unui focar de coronavirus la un abator şi o fabrică de împachetare a cărnii în districtul Guetersloh din Renania de Nord-Westfalia.
Apeluri de extindere a obligaţiei de testare regulată
Scandalul a adus în atenţie condiţiile de muncă şi de cazare ale angajaţilor firmei Toennies, mulţi dintre ei provenind din România, dar şi din Polonia şi Bulgaria. Anunţul a fost urmat de apeluri de extindere a obligaţiei de testare regulată a angajaţilor din industria cărţii în întreaga ţară.
Între timp, landul Bavaria din sudul Germaniei a anunţat că intensifică testarea, care devine o testare în masă, potrivit ministrului regional al Sănătăţii, Melanie Huml. „Un punct important al conceptului de testare din Bavaria este ca toate persoanele care vor să fie testate pentru infecţia cu SARS-CoV-2 să poată afla dacă au fost sau nu infectate”, a adăugat Huml. Ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, şi-a exprimat sprijinul pentru înmulţirea testelor, dar a spus că asta nu ar trebui să le transmită oamenilor un sentiment fals de securitate.
„Testul este mereu doar o fotografie la minut”
Guvenul urmează să ofere teste pentru toţi locuitorii din Bavaria cât mai repede posibil, chiar şi pentru persoanele fără simptome, însă au prioritate persoanele cu simptome şi suspectate a fi infectate.
„Are sens o testare cât mai amplă, în special pentru a ţine rapid sub control focarele regionale. Totuşi, testul este mereu doar o fotografie la minut. Nu trebuie să conducă la un fals sentiment de securitate”, a spus Spahn pentru DPA. În Bavaria, testarea ar urma să se concentreze pe abatoare şi pe centrele de procesare a cărnii.