De ce apar crizele cardiace și accidentele vasculare cerebrale după Covid-19
După infecția Covid-19, riscul problemelor cardiace este crescut timp de un an. Este concluzia unui studiu recent, care arată că noul coronavirus infectează direct arterele inimii. Acest fenomen ar putea fi explicația multor accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord la pacienții diagnosticați cu Covid-19.
Accidentul vasculare cerebral (AVC) înseamnă blocarea circulației sângelui în creier. Se pare că mecanismul de acțiune a virusului asupra plămânilor și creierului este suficient de bine înțeles, ceea ce nu se poate spune în cazul inimii. Un nou studiu s-a orientat spre acest aspect, rezultatele fiind publicate în revista Nature Cardiovascular.
Autorii studiului au făcut cercetări asupra eșantioanelor de artere afectate de ateroscleroză, prelevate de la pacienți decedați și afectați de o formă gravă a bolii.
Ateroscleroza este o boală ce constă în acumularea de grăsimi, cholesterol și alte substanțe, în interiorul și pe pereții arterelor. Așa se formează placa de aterom, care îngustează lumenul arterial și astfel limitează fluxul sanguin. Aceste plăci de aterom conțin macrofagi încărcați cu colesterol. În mod normal, macrofagii ajută la eliminarea colesterolului din artere. În momentul în care sunt depășiți, este favorizată formarea de plăci de aterom.
Coronavirusul, stocat în plăcile de aterom
În urma cercetărilor, autorii studiului au observat că virusul este capabil să infecteze, cu prioritate, acești macrofagi încărcați cu colesterol, ceea ce mărește inflamarea în zona respectivă. Concluzia este surprinzătoare: virsul este stocat în plăcile de aterom.
Cu cât placa este mai inflamată, cu atât riscul de a se rupe este mai mare. Și prezența virusului în această placă face artera și mai fragilă. Dacă are loc această rupere, resturi din placa de aterom circulă prin sânge. Astfel, se pot forma cheaguri care blochează circulația sângelui. Dacă aceasta are loc la nivelul inimii, se delanșează infarctul de miocard sau criza cardiacă. Dacă aceasta se produce la nivelul creierului, vorbim despre AVC. În alte cazuri, artera se poate fisura, formându-se un alt tip de blocaj.
Sușele virale cercetate în acest studiu sunt printre primele și ele nu mai sunt în circulație în prezent. La ora actuală, nu se știe dacă noile sușe acționează în același mod. Totuși, aceste noi date fac necesară monitorizarea îndeaproape a pacienților afectați de ateroscleroză și care au trecut prin infecția Covid-19.