De ce cancerul la adolescenți și adulții tineri este în creștere și rata de supraviețuire mai mică

Publicat: 13 mai 2024, 10:22, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce cancerul la adolescenți și adulții tineri este în creștere și rata de supraviețuire mai mică

Adolescenţii şi adulţii tineri români diagnosticați cu cancer au o rată de supravieţuire mai mică față de cea a copiilor, categorie la care s-a înregistrat o creştere semnificativă a acestei boli, avertizează conf. dr. Monica Dragomir (foto).  

”Această categorie de vârstă în toate statisticile epidemiologice comunicate până acum au o rată de supravieţuire mai mică comparativ cu copiii, categoria 0-14 ani, şi comparativ cu adulţii, pacienţi cu vârstă mai mare, de 25, 29 de ani şi chiar mai mult. Acest fenomen a interesat pe toată lumea, care sunt cauzele, şi mai ales ce putem face”, explică conf. univ. dr. Dragomir.

Diagnosticarea  cancerelor în faze avansate

Potrivit medicului Dragomir, principala cauză a acestei realități o reprezintă diagnosticul tardiv, când boala este în stadii avansate.

De asemenea, rata de supraviețuire este influențată și de posibilităţile de tratament şi ale locaţiei unde se face tratamentul oncologic, respectiv într-o secţie de copii ataşată secţiei de oncologie pediatrică sau într-o secţie de adulţi. ”În funcţie de legislaţia fiecărei ţări şi viziunile fiecărui sistem medical lucrurile stau într-un fel sau altul. Niciunul nu este favorabil acestei categorii dacă nu există compartimente dedicate lor, cu toate facilităţile, din toate punctele de vedere”, precizează conf. Dr Monica Dragomir, șeful Secției de oncologie pediatrică din cadrul Institutului Oncologic București.

De ce cancerul la adolescenți și adulții tineri este în creștere și rata de supraviețuire mai mică

Sursa foto: Digi24

De asemenea, rata de supraviețuire în cazul acestei categorii de pacienți este mai mică și din cauza că accesul adolesenților și adulților tineri la studii clinice și terapii moderene țintite este mai redus, comparativ cu  copiii.

Cancerele osoase

La copii domină leucemiile, limfoamele, tumorile cerebrale. La adolescenţi, cancerele osoase înregistrează un vârf de incidenţă. După vârsta de 20,24 de ani, cancerele detectate sunt similare cu cele ale adultului.

“Patologia la adolescent şi adultul tânăr şi pot să extind comentariul către 29 de ani, este hibridă, între patologie specifică copilului, dar într-un număr şi procent mult mai mic, asociată cu patologie specifică adultului. La copii domină leucemii, limfoame, tumori cerebrale, tumori specifice copilului, neuroblastom, nefroblastom. Toate acestea există şi la adolescent, adult tânăr, dar în procente mai mici. În ansamblu cam 45, sub 50%”.

Depistarea precoce a bolii

Medicul Monica Dragomir pune accentual pe necesitatea depistării preoce a bolii, prin consultarea  specialistului la cel mai mic semn care poate fi banal: astenie, durere de cap, o umflătură…

”Consultul de oncologie pediatrică a devenit destul de frecvent, trebuie să fie solicitat des, fără frică. Adică poţi gândi pozitiv, ”Merg la oncolog ca să îmi confirme că nu este cancer”, nu trebuie să gândim…”Nu mă duc, că dacă e cancer”, dacă vezi aşa lucrurile, poate că e mai simplu. Eu recomand ca simptomatologia fără rezolvare rapidă să implice o prezentare într-unul din centrele mari de oncologie pediatrică din ţară”, mai aduagă dr. Dragomir.