De ce colesterolul ”bun” nu este chiar atât de bun!
![De ce colesterolul ”bun” nu este chiar atât de bun!](https://media.puterea.ro/GSa7jCdkL3ugltWIO6zMPuSo6Eg=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/consult-oftalmologic.jpg)
Colesterolul „bun” a fost mult timp considerat benefic datorită efectelor sale de protecție a inimii. Dar prea mult „colesterol bun” te-ar putea duce la pierderea vederii, avertizează cercetătorii chinezi.
Deseori facem distincție între colesterolul ”bun” și ”rău” pe baza rolului lor în sistemul cardiovascular. HDL (Lipoproteina de înaltă densitate) este considerat colesterolul „bun”, deoarece acționează ca un agent de curățare pentru vasele de sânge . Colectează excesul de colesterol prezent în pereții arterelor și îl transportă la ficat, unde va fi descompus și eliminat din organism. Acest proces reduce acumularea de plăci ateromatoase, care pot provoca boli cardiovasculare, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Cu cât nivelul HDL este mai mare, cu atât este mai mic riscul acestor complicații.
Dimpotrivă, LDL (Lipoproteina cu densitate joasă) este considerată colesterolul „rău” deoarece, atunci când este prezent în exces, favorizează depunerea de colesterol pe pereții arterelor, contribuind la obstrucția acestora. Această diferență de funcție explică de ce HDL este considerat benefic.
Potrivit unui studiu la care au participat 400.000 de pacienți britanici, colesterolul ”bun” ar putea să nu fie atât de …bun. Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de HDL cresc riscul de a dezvolta glaucom, o boală a ochilor care poate duce la orbire.
Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen din China au căutat să măsoare legătura care ar putea fi între nivelul lipidelor serice (colesterol HDL, colesterol LDL, colesterol total și trigliceride – TG) și apariția glaucomului. Această boală oculară, caracterizată prin afectarea progresivă a nervului optic, este adesea asociată cu o creștere a presiunii intraoculare. Glaucomul poate duce la pierderea vederii periferice sau chiar la orbire, dacă nu este diagnosticat și tratat la timp. Principalii factori de risc sunt vârsta, presiunea intraoculară ridicată și anumite boli vasculare – cum ar fi hipertensiunea arterială.
Cercetătorii au fost interesați să stabilească dacă nivelul ridicat al colesterolului influențează microcirculația oculară și apariția bolilor oculare. Prin urmare, cercetătorii chinezi au monitorizat 400.000 de persoane cu vârste între 40 și 69 de ani, timp de aproape 14 ani. În această perioadă, 7.000 de persoane au făcut glaucom.
Analiza rezultatelor la testele de sânge a arătat că nivelurile crescute de colesterol HDL au fost asociate în mod specific cu un risc crescut de glaucom. În schimb, nivelurile ridicate de colesterol LDL și trigliceride au fost asociate cu un risc mai redus.
„Acest studiu ne îmbunătățește înțelegerea legăturii dintre profilul lipidic și glaucom și motivează necesitatea unor cercetări suplimentare asupra terapiilor ce vizează lipidele pentru gestionarea glaucomului”, subliniază cercetătorii.