De ce copiii care au părinți foarte autoritari au probleme de obezitate?
Potrivit unui recent studiu, educația autoritară sau neglijentă ar putea fi implicată direct în creșterea în greutate a copiilor și adolescenților, transmite The Guardian.
În acest sens, cercetătorii britanici au analizat datele provenite de la 10.000 de copii din Regatul Unit.
Aceasta este prima cercetare care analizează legătura între greutatea copiilor și educația părinților. Potrivit cercetătorilor participanți la Congresul internațional consacrat obezității de la Melbourne, modul în care părinți se comportă cu copiii lor ar putea avea un impact direct asupra greutății acestora. Trebuie precizat că rezultatele acestei cercetări nu au fost încă publicate într-o revistă medicală.
Efectul stilului parental asupra greutății unui copil este adesea considerat un subiect tabu. Totuși, o înțelegere completă a legăturilor între stilul parental și obezitatea la copii și adolescenți are potențialul de a completa politica asupra obezității și a contribui la dezvoltarea de programe de sănătate și de nutriție mai eficace, spune cercetătoarea Alexa Segal de la Centre for Health Economics&Policy Innovation din cadrul Imperial College din Londra, citată de The Guardian.
În acest studiu, au fost analizate patru stiluri de educație: părinți autoritari, dar blânzi; părinți autoritari, dar mai puțin blânzi; părinți empatici și cu puține reguli; părinți neglijenți și neimplicați.
Greutatea copiilor a fost măsurată la 7, 11, 13, 16 și 23 de ani. Rezultatele? Analizând datele de la 10.510 participanți, cercetătorii au constatat că în cazul copiilor cu părinți autoritari sau neglijenți riscul de a deveni suprapoderali era mai ridicat.
Care este explicația
Potrivit cercetătorilor, a avea un stil parental foarte autoritar ar putea să-i împiedice pe copii să-și regleze corect alimentația, adică să nu mai mănânce odată ce s-au săturat.
Mamele autoritare sunt foarte exigente și dispuse permanent să-și țină copiii sub control. Din păcate, aceste mame manifestă puțină căldură și receptivitate față de copii. Aceste mame s-ar putea să nu reacționeze, de exemplu, la semnele de foame din partea copilului și, astfel, să nu-i permită să aleagă o gustare atunci când îi este foame și/sau invocând controlul asupra aportului alimentar al copilului, precizează cercetătoarea Alexa Segal.
Acest control împiedică de fapt copilul să-și dezvolte propria capacitate de a-și regla necesarul energetic.