De ce cred bulgarii că Olanda are interes ca țara lor să nu intre în Schengen
Dacă românii sunt revoltați, în special, față de poziția Austriei, după ratarea aderării la spațiul Schengen, bulgarii au aceeași problemă mai degrabă cu olandezii, principalul investitor în țara lor. Analiștii consideră că la mijloc ar fi, în primul rând, anumite interese economice.
Dincolo de discuțiile nesfârșite legate de migranți, avocatul Teodor Dimokenchev atrage atenția și asupra unor aspecte de ordin economic care au legătură cu portul Rotterdam, cel mai mare din Europa, potrivit publicației Trud.
„Dacă Bulgaria va intra în Schengen, China, Orientul Mijlociu și toate țările din est își vor putea descărca mărfurile în Pireu, port al cărui proprietar majoritar este China. Astfel, aceste mărfuri vor putea să fie transportate în Europa de Vest prin Bulgaria, în loc ca navele lor să ocolească Marea Mediterană și Atlanticul pentru a ajunge la Rotterdam. Într-o perioadă de depresie economică, în care economia seamănă din ce în ce mai mult cu un joc cu rezultat zero, nu are sens pentru olandezi să permită această competiție, care va ajuta economiile Bulgariei, Greciei și altor țări din regiune, dar preia din importanța portului olandez”, arată Teodor Dimokenchev.
Săptămâna trecută, România şi Bulgaria nu au reuşit la Bruxelles să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor. Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, ori Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei.
Citește și Bulgarii vor să facă Micul Schengen împreună cu românii și să ”desființeze” granițele cu România