De ce cutremurele de pământ sunt o problemă de care ar trebui să se ocupe Consiliul Suprem de Apărare a Ţării
Cutremurele de pământ reprezintă o problemă de siguranţă naţională, după cum a afirmat directorul Bibliotecii Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române.
Noica a adăugat că de această problemă ar trebui să se ocupe Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
„Cutremurele de pământ reprezintă o problemă de siguranţă naţională. CSAT ar trebui să se ocupe de această temă. Eu am trăit cutremurul din 1977. Putem spune ce vrem, dar acolo primar general era Dincă. (…).
Ei bine, acum, dacă, Doamne fereşte!, se întâmplă un cutremur, nu suntem pregătiţi să facem faţă. Atunci a fost Armata, s-a dat un ordin şi s-a executat”, a spus Noica, ministru al Lucrărilor Publice în perioada 1996-2000 şi inginer constructor cu o vastă experienţă, la dezbaterea „De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?”, desfăşurată, joi, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”.
O decizie politică și nu una tehnică
Noica a reiterat o afirmaţie a unui specialist italian în cutremure, potrivit căruia „gradul de asigurare a construcţiilor la seisme constituie o decizie politică şi nu una tehnică” şi a pledat pentru intensificarea activităţii Comisiei Naţionale de Inginerie Seismică şi pentru o evaluare a clădirilor care adăpostesc instituţii, spitale, şcoli etc., pentru expertizarea şi proiectarea consolidării.
Organizată la iniţiativa lui Nicolae Noica, dezbaterea a abordat subiecte precum: definirea claselor de risc seismic, norme şi metode de expertizare şi proiectare a consolidărilor, rolul şi activitatea Comisiei Naţionale de Inginerie Seismică înfiinţată în iulie 2018, protecţia seismică – o problemă de siguranţă naţională, care trebuie abordată nu doar tehnic, ci şi la nivel decizional.