De ce din nou ciocolată neagră?
Cercetătorii au descoperit un nou beneficiu al consumului de ciocolată neagră. Cu o porție zilnică de ciocolată neagră putem să ținem departe cancerul oral.
Potrivit unui recent studiu, ale cărui concluzii au fost publicate în revista Frontiers in nutrition, transmise de Daily Mail, consumul zilnic de ciocolată neagră ar putea reduce riscul de cancer oral cu aproape 25%.
Efectul protector ar fi legat de compușii prezenți în cacao, cunoscuți pentru proprietățile lor anticancerigene.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Universitatea medicală din Yujiang (China) au monitorizat obiceiurile alimentare ale aproape 10.000 de persoane, dintre care o treime erau afectate de cancer bucal.
După multiple analize, ei au observat că, în mod special, ciocolata neagră, dar și ardeii dulci au avut un efect de inhibare asupra cancerului oral.
Cu toate acestea studiul nu precizează cantitatea de ciocolată consumată, limitându-se la a nota prezența acesteia în mod constant în alimentația participanților la studiu.
Se știe că, mai ales în cazul fumătorilor, cancerul bucal reprezintă un mare pericol. De altfel, tutunul și alcoolul par să fie principalii factori de risc al acestui tip de cancer.
Michael Douglas, un caz emblematic
Cazul renumitului actor Michael Douglas este emblematic. El a fost diagnosticat în 2010 cu un cancer oral în stadiul IV, pe care l-a ținut sub control prin radioterapie și chimioterapie combinate. În prezent, actorul este în remisie, ceea ce dovedește că lupta cu această boală este posibilă cu ajutorul unui tratament corect.
Pe de altă parte, și alte studii au evidențiat beneficiile consumului de ciocolată neagră. De exemplu, un recent studiu, realizat la Universitatea Harvard și publicat în British Medical Journal, arăta că, de asemenea, ciocolata neagră reduce cu aproximativ 20% riscul de diabet de tip 2. În schimb, ciocolata cu lapte este asociată cu creșterea în greutate.