De ce Elena Ceaușescu rămâne tot savantă de renume mondial
Au trecut peste 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, dar cărțile științifice ale Elenei Ceaușescu sunt încă disponibile la cumpărare. Potrivit publicației britanice „The Guardian”, titlul de doctor nu a fost retras Elenei Ceaușescu în România.
În plus, mai multe instituții de învățământ din Marea Britanie nu au retras titlurile acordate Elenei Ceaușescu, după cum mai notează The Guardian. „Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu”. „Savanta de renume mondial” – orice referire la soția dictatorului era însoțită de pompoase titluri ștințifice deși ea avea doar patru clase. Cercetătorii români au cerut editurilor academice să elimine numele Elenei Ceaușescu din aproape două duzini de lucrări științifice și cărți publicate în mod fraudulos ca fiind ale ei, la mai bine de 30 de ani după ce a fost executată. Mai mult, cercetătorii spun că unele dintre lucrările ei sunt încă citate și accesate, chiar dacă ea era praf și pulbere în materie de învățătură.
Ei doresc, de asemenea, ca titlurile onorifice, premiile și doctoratul Elenei Ceaușescu să fie revocate, iar instituțiile care au onorat-o – inclusiv Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie și Politehnica din Centrul Londrei (acum Universitatea Westminster) – să-și retragă recunoașterea și să admită faptul că ea a avut o carieră falsificată. Nici doctoratul ei nu a fost vreodată retras în România, deși se știa că nu ea l-a făcut, mai notează The Guardian.
Câteva „repere”
Cu ocazia vizitei în SUA, Elena Ceauşescu a primit diploma de membru de onoare al Institutului american al chimiştilor „pentru contribuţia adusă la progresul cercetătorilor în domeniul chimiei“. Elena Ceauşescu obţinuse, în 1967, titlul ştiinţific de „doctor inginer” (cum îi comunica Ministerul Învaţământului prin adresa nr. 896, din 18 decembrie 1967). Lucrarea „Polimerizarea stereospecifică aizoprenului” a fost scrisă de savanţi, întrucât Elena Ceauşescu avea doar elementare noţiuni de chimie. Acelaşi Institut îi acordase o diplomă de membru de onoare lui Glenn T. Seaborg, laureat al Premiului Nobel, fost preşedinte al Comisiei pentru Energia Atomică din SUA.
Surprinzător din partea americanilor: Elena Ceauşescu era primul om de ştiinţă din afara hotarelor SUA care primea înalta distincţie!
Titlul s-a acordat într-un cadru solemn, la sediul Academiei Naţionale de Ştiinţe. Preşedintele academiei, Philip Handler, a spus cu aceasă ocazie: „Am făcut anul trecut o vizită în România. Am cunoscut activitatea ştiinţifică ce se desfăşoară în ţara dumneavoastră. Am rămas cu cele mai bune impresii. Prilejul de faţă, de a saluta pe un remarcabil om de ştiinţă, ne bucură pe noi toţi“...