De ce este bine să sfințești casa în luna martie. Ziua în care se face sfeştania pentru alungarea blestemelor
Potrivit credinței populare, luna martie este luna în care vrăjile și magia au cel mai puternic efect, așa că este mai indicat ca niciodată ca acum să chemi un preot pentru a sfinți casa. Sfeștania este slujba aghiazmei mici, care se face de către preot în casele credincioșilor, dar și la biserici, iar pentru alungarea blestemelor aceasta se face într-o anume zi.
În luna martie, creştinii ortodocşi ar trebui să-şi sfinţească casa pentru alungarea blestemelor, vrăjilor şi energiilor negative din locuinţă, potrivit preoţilor.
Potrivit preoţilor, cei care locuiesc în casă care urmează să fie sfințită, este de preferat să se spovedească. Casă trebuie să fie curățată cât mai bine, deoarece nu este indicat să facem rugăciuni și să stropim cu apă sfințită pentru a curăți casă de cele rele, dacă această este murdară.
Slujba de sfeştanie cuprinde rugăciunile de sfințire a apei, stropirea cu apă sfințită a celor prezenți și a tuturor camerelor precum și rugăciuni pentru ocrotirea și binele casei.
”Această apă sfințită, pe care Duhul Sfânt, prin rugăciunile preoților, o sfințește, are multe feluri de lucrări, precum însăși ectenia sfințirii și rugăciunea mărturisesc: prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se alungă; se iartă și păcatele cele mici de peste toate zilele, adică nălucirile diavolești și gândurile cele rele; mintea se curățește de lucrurile cele spurcate și se îndreaptă spre rugăciune; bolile le alungă și dă sănătate sufletească și trupească…
Toți cei ce o primesc cu credință iau sfințenie și binecuvântare”, scrie în cartea de slujbă a preotului care realizează sfeștania, potrivit antena3.ro.
Ideal este ca în prima zi a fiecărei luni să se facă sfințirea casei. Însă dacă nu este posibil acest lucru, creștinul trebuie să facă sfințirea casei de cel puțin o dată pe an.
Sfeştania în luna martie este indicat să se facă miercurea sau vinerea,nicidecum la zi de sărbătoare, pentru alungarea blestemelor şi farmecelor. De asemenea, casa trebuie pregătită, curăţită cât mai bine.
Rugăciune pentru bunăstarea casei
Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, care întru cele înalte locuiești și spre cele smerite privești, binecuvântează casa noastră și cu puterea Ta, întărește-ne pe noi, robii Tai (numele), cei ce locuim în ea.
Bine este, Doamne, ca și casa noastră să ne fie ca o doua biserică, în care noi ne închinam înaintea sfintelor icoane și ne rugăm ție. Binecuvântează, Doamne, gaspodaria noastră și înmulțește în ea toate bunătățile, ca să uitam de grijile și nevoile pământești și să putem lucra mai cu osadrie pentru dobândirea vieții cele veșnice și pentru a ajunge în locașurile Tale cele sfinte.
Îndepărtează de la noi toate cursele vrăjmașului celui pierzător de suflete, trimite pe îngerul Tău cel milostiv, ca să ne păzească și să ne ferească de toată răutatea și să ne povățuiască spre lucrarea tuturos faptelor celor bune și spre împlinirea sfintelor porunci.
Că ție ți se cuvine a ne milui și a ne mântui, Dumnezeul nostru, și tie slavă înălțam, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.