De ce este necesar să fim atenți la nivelul colesterolului la copii

Publicat: 09 sept. 2024, 23:02, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce este necesar să fim atenți la nivelul colesterolului la copii
colesterol copii ateroscleroză infarct accident vascular cerebral

Un studiu de dată recentă recomandă efectuarea de analize pentru detectarea unei eventuale creșteri a colesterolului în cazul copiilor cu vârste între 9 și 11 pentru a preveni infarctul sau accidentul vascular cerebral la vârsta adultă.

Potrivit acestui studiu, dieta bogată în grăsimi crește riscul de ateroscleroză la copii, boală arterială care poate provoca infarct miocardic sau accident vascular cerebral la vârsta adultă.

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Nature, a fost coordonat de Ziad Mallat, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din Cambridge.

De la început trebuie subliniat că acest studiu evidențiază importanța  monitorizării nivelului  colesterolului încă din copilărie, ”deoarece nimeni nu acordă atenție acestui aspect încă din primii ani de viață”, subliniază profesorul Mallat, care este și cercetător la Inserm – Spitalul Europen ”Georges Pompidou” din Paris.

Însă, în general, nici părinții, nici medicii nu își fac griji cu privire la nivelul de colesterol al copiilor. Cu toate acestea, „evitarea nivelurilor ridicate de colesterol la orice vârstă, chiar și la subiecții tineri, ar trebui să facă parte din obiceiurile noastre de viață sănătoasă ”, avertizează cercetătorul, care a coordonat studiul publicat în revista Nature.

Ateroscleroza, care se manifestă prin acumularea de plăci de aterom  în artere, evoluează discret încă din tinerețe.

Placa de aterom se formează din depozite de grăsimi, colesterol, celule inflamatorii și alți compuși. Aceste depozite se acumulează treptat și pot duce la îngustarea sau blocarea arterei, ceea ce reduce sau întrerupe fluxul de sânge către organe și țesuturi.

De regulă, complicațiile aterosclerozei (crize cardiace, accident vascular cerebral…) apar la vârsta adultă.

Printre factorii care măresc riscul de ateroscleroză sunt: dieta bogată în lipide, antecedente familiale de hipercolesterolemie și obezitate. De asemenea, anumite boli, cum ar fi diabetul și afecțiunile renale sau tiroidiene, sunt asociate cu niveluri ridicate de colesterol  la tineri.

Așadar, un test de sânge este recomandat inclusiv copiilor cu vârste între 9 și 11 ani, chiar de la 2 ani, dacă există antecedente în familie, pentru  a preveni complicațiile la vârsta adultă.