De ce este neonazistul norvegian Anders Breivik la fel de periculos ca acum un deceniu
Neonazistul norvegian Anders Breivik, care cere eliberarea condiţionată din închisoare, este la fel de periculos ca în urmă cu zece ani, când a ucis 77 de oameni, a afirmat miercuri un psihiatru care l-a ţinut sub observaţie.
Potrivit AFP, Breivik, condamnat în 2012 la 21 de ani de închisoare, cu posibilitate de prelungire, apare săptămâna aceasta în faţa comisiei care decide dacă va fi eliberat înainte de termen. El susţine că a renunţat la violenţă.
„Apreciez că Breivik are acelaşi diagnostic pe care l-a avut întodeauna„, a declarat psihiatra Randi Rosenqvist la tribunalul din districtul Telemark din sudul Norvegiei, în a doua zi a unei proceduri desfăşurate, din motive de securitate, în sala de sport a închisorii din Skien unde este încarcerat extremistul. „Riscul unor acte violente viitoare nu s-a modificat din 2012 şi 2013, când mi-am redactat prima evaluare”, a spus ea. Experta apreciază că pacientul suferă de tulburări de personalitate şi l-a descris drept „asocial, histrionic şi narcisist”.
El s-a plâns de condiţiile de detenţie
În 22 iulie 2001, Breivik a detonat o bombă în apropierea sediului din Oslo al guvernului. Explozia a omorât opt oameni, iar extremistul de dreapta a mai ucis apoi 69, majoritatea la vârsta adolescenţei, trăgând cu arma asupra unei tabere de vară a tineretului laburist, pe insula Utoya. Raportul psihiatric – singurul solicitat de instanţă – este considerat hotărâtor pentru decizia privind eliberarea condiţionată, considerată în acest moment foarte puţin probabilă.
În timpul ce dr. Rosenqvist depunea mărturie, Breivik a ieşit din apatia obişnuită şi a clătinat de mai multe ori din cap. El s-a plâns de condiţiile de detenţie, susţinând că este tratat „ca un animal„, în lipsa unor contacte suficiente cu lumea exterioară, şi că nu i se permite să aibă relaţii semnificative sau contacte sociale directe şi să comunice cu ceilalţi.