”De ce fură Google conţinut de la firme oneste?”. Companii faimoase AUDIATE
Cei patru lideri de companii, a căror capitalizare de piaţă cumulează circa 5.000 de miliarde de dolari, au respins o serie de acuzaţii din partea parlamentarilor, în timpul audierii în subcomisia antitrust a Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor, care a avut loc prin videoconferinţă,
Google şi Facebook au fost ţinta celor mai aspre critici legate de folosirea abuzivă a puterii deţinută pe piaţă, din partea democraţilor şi republicanilor, în timpul unei audieri în Congres a celor mai proeminenţi directorilor generali ai Americii, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sundar Pichai şi Tim Cook, potrivit Reuters. Audierea a marcat o premieră, fiind pentru prima oară când cei patru directori generali au apărut împreună în faţa parlamentarilor, fiind şi prima apariţie a lui Bezos în faţa Congresului.
Reprezentantul David Cicilline, democrat şi preşedinte al subcomisiei antitrust, a început prin a acuza Google de furt. ”De ce fură Google conţinut de la firme oneste?”, a întrebat el. Cicilline a acuzat Google că a sustras recenzii de la compania Yelp şi a spus că Google a ameninţat că va elimina compania din rezultatele căutărilor, în cazul în care s-ar opune.
Instagram era la acea vreme o aplicaţie minusculă
De asemenea, Mark Zuckerberg a primit o serie de întrebări despre cumpărarea Instagram în 2012 şi dacă Facebook a cumpărat platforma de fotografii pentru că era o ameninţare. Zuckerberg a răspuns că afacerea a fost evaluată de Comisia Federală pentru Comerţ şi că Instagram era la acea vreme o aplicaţie minusculă de partajare a fotografiilor, mai degrabă decât un fenomen social-media. ”Oamenii nu s-au gândit să concureze cu noi în acel spaţiu”, a spus el. În observaţiile sale de deschidere, Zuckerberg le-a spus parlamentarilor că China îşi construieşte ”propria versiune a internetului, axată pe idei foarte diferite şi că îşi exportă viziunea în alte ţări”.
„Big Tech urmăreşte conservatorii”
În ceea ce priveşte republicanii, reprezentantul Jim Jordan a acuzat companiile că au întreprins o lungă listă de acţiuni despre care a spus că au încercat să împiedice conservatorii să ajungă la susţinătorii lor. „Big Tech urmăreşte conservatorii”, a spus el. Acuzaţiile făcute de Jordan au avut loc după ce preşedintele Donald Trump, care s-a confruntat cu câteva dintre cele mai mari companii de tehnologie, a ameninţat miercuri că va lua măsuri împotriva lor. ”Dacă Congresul nu aduce echitate în cadrul Big Tech, lucru pe care ar fi trebuit să îl facă cu ani în urmă o voi face singur prin decrete”, a declarat Trump pe Twitter.
Preşedintele nu a oferit detalii, dar în trecut a fost iritat de companiile tehnologice, inclusiv de Facebook şi Twitter, care au luat ocazional măsuri împotriva postărilor sale pe teme precum tratamentele pentru coronavirus. De asemenea, preşedintele a intrat în conflict cu publicaţia cu Washington Post, care este deţinută de Bezos, proprietarul Amazon. Un raport detaliat cu acuzaţii antitrust împotriva celor patru platforme tehnologice şi recomandări cu privire la modul de atenuare a puterii lor de piaţă ar putea fi publicat până la sfârşitul verii sau la începutul toamnei de către comisie.