De ce infecția Covid-19 mărește riscul de diabet în cazul unor persoane?
Cercetătorii au atras atenția, în ultimele luni, asupra riscului de diabet după o infecție cu Sars-Cov-2. Publicat în 21 martie 2022, un studiu american, în care au fost incluse 200.000 de persoane, arată că diabetul este o posibilă sechelă a infecției cu noul coronavirus.
Și nu este prima dată. Un alt studiu, publicat în revista Diabetologia în 16 martie 2022, compara două grupe de pacienți după ce au fost consultați de medicul generalist: primul grup cu infecția Covid, al doilea cu o infecție respiratorie cu un virus diferit de noul coronavirus. Rezultatul: riscul de diabet de tip 2 a crescut cu 28% în primul grup, comparativ cu al doilea.
Profesorul Eric Renard, vicepreședinte al Societății francofone a diabetului, spune că trebuie observate două situații diferite: pe de o parte diabetul de tip 2 care apare fără o surpriză reală la persoane predispuse, iar pe de altă parte, cazurile cele mai neașteptate de diabet tip 1 la copii, adolescenți sau uneori la adulți
În marea lor majoritate, cazurile de diabet apărute după infecția Covid sunt de tip 2.
Diabetul de tip 2
Această boală apare, în general, spre vârsta de 50 de ani în cazul persoanelor supraponderale și sedentare sau cu antecedente în familie. Progresiv, nivelul zahărului în sânge (glicemia) crește. Organismul lor este rezistent la insulină, hormonul care are rolul de a reduce concentrația glucozei în sânge.
La aceste persoane, celulele beta din pancreas care secretă insulina nu sunt distruse. Ele continuă să funcționeze, dar cu limite. Diabetul de tip 2 evoluează fără simptome. Doar prin teste de verificare a glicemiei poate fi identificat diabetul de tip 2.
Ce se întâmplă în timpul infecției cu Sars-Cov-2
Virusul pătrunde în organism și în special în celulele beta ale pancreasului. Această infecție declanșează o reacție inflamatorie care, la rândul ei, induce o rezistență la insulină. Consecința: creșterea glicemiei. În cazul persoanelor care au pancreasul ”sănătos”, secreția de insulină va crește pentru a depăși rezistența și glicemia se va păstra în limite normale.
Prof. Renard explică. Este cazul unor pacienți care erau deja în faza de prediabet sau chiar aveau un diabet incipient fără să știe. Reacția inflamatorie provocată de infecția cu coronavirus a determinat rezistența la insulină în cazul persoanelor al căror pancreas era deja afectat.
În cele mai severe cazuri, reacția inflamatorie este atât de violentă încât ea provoacă o hiperglicemie alarmantă. Pacientului i se va administra insulină. De cele mai multe ori, tratamentul este tranzitoriu. Când glicemia este echilibrată și infecția este vindecată, pacientul revine la modul obișnuit de a ține sub control diabetul de tip 2: scăderea în greutate, alimentație echilibrată, activitate fizică zilnică și, dacă este nevoie, prescrierea de medicamente, altele decât insulină.
În schimb, în Long Covid, când inflamația persistă câteva luni, injecțiile cu insulină trebuie continuate cât timp este necesar.
Mai rar diabet de tip 1
În cazuri mult mai rare, infecția cu coronavirus poate declanșa un diabet de tip 1 în principal la copii, adolescenți sau adulți tineri, aparent fără factori de risc pentru această boală.
Diabetul de tip 1
În această formă de diabet, celulele beta ale pancreasului sunt distruse în mod ireversibil de propriul sistem de apărare al organismului – de aceea se numește boală autoimună – și nu mai produc insulină. Pentru a ține sub control glicemia, pacientul are nevoie zilnic de insulină, fie prin auto-injectare, fie cu ajutorul unei pompe.
Ce se întâmplă după o infecție cu Sars-Cov-2
Mecanismul este mai puțin clar, comparativ cu diabetul de tip 2, apărut după Covid. Totuși, predomină următoarea ipoteză. Coronavirusul ar modifica celulele beta după ce au fost infectate, ceea ce ar putea declanșa o reacție auto-imună în cazul persoanelor predispuse. În acest caz, organismul pacientului distruge propriile celule, deoarece le consideră anormale, explică prof. Renard. Singurul tratament rămâne insulina pe tot restul vieții.
Prof. Renard spune că un dozaj al glicemiei, după un episod Covid, este necesar mai ales în cazul persoanelor care prezintă factori de risc de diabet: obezitate, antecedente în familie… De fapt, aceste teste sunt recomandate și fără legătură cu infecția Covid.
După Covid, urgența o reprezintă apariția simptomelor care sugerează un diabet, respectiv sete intensă și nevoia frecventă de a urina. În aceste cazuri se impun analize pentru depistarea diabetului.