De ce întâlnim la persoane vaccinate cazuri de infecție cu varianta Delta? Interviu stupefiant cu Valeriu Gheorghiță
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a fost invitat la Radio Europa FM, în contextul cifrelor alarmante raportate luni, pe 27 septembrie, mai ales în Capitală, dar și cel al debutului vaccinării cu cea de-a treia doză, marți, pe 28 septembrie.
Întrebat de Adriana Nedelea, la emisiunea Piața Victoriei, dacă îl sperie rata de pozitivare, medicul a precizat că se așteaptă la 7-8000 de cazuri raportate marți, pe 28 septembrie: “Ne îngrijorează, nu avem de unde să știm unde ne vom opri, care va fi momentul la care vom ajunge la acea fază de platou, faptul că în ultimele 24 de ore am avut o rată de pozitivare a testelor de aproape 20 la sut înseamnă enorm, înseamnă un potențial foarte mare de a genera multe cazuri de aici înainte, mâine, probabil că vor fi peste 7-8.000 de cazuri, poate chiar mai mult.
Suntem pe o pantă ascendentă, suntem pe o creștere exponențială, varianta Delta este dominantă, generează majoritatea cazurilor pe care le avem azi diagnosticate”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Situația actuală poate degenera, este de părere medicul Valeriu Gheorghiță
Aceasta dacă nu respectăm regulile de distanțare și de protecție: “Potențialul de creștere a numărului de cazuri este extraordinar de mare, prin simplul fapt că vorbim de o variantă virală de două ori mai contagioasă. Ținând cont că totuși, în România, rata de imunitate colectivă, prin boală, prin vaccinare, este estimată la circa 50 la sută, avem în continuare sute de mii de persoane care sunt susceptibile la boală.
Foarte important pentru noi este ca aceste sute de mii de persoane să nu se infecteze în același timp, să nu se infecteze toți odată sau într-un interval relativ scurt de timp, pentru că asta ar bloca sistemul medical și tot ce înseamnă activități“, a avertizat Gheorghiță.
De ce întâlnim la persoane vaccinate cazuri de infecție cu varianta Delta? – a fost întrebat Gheorghiță la emisiune. “Tocmai pentru că se multiplică tot mai ușor, determină cantități de virus de o mie de ori mai mari în organismul unei persoane infectate și reușește să evadeze, să păcălească, parțial, răspunsul imun, chit că vorbim de răspunsul imun după boală sau după vaccinare, și atunci avem aceste cazuri de infecții și la persoanele vaccinate, însă riscul de infectare este mai mic, și riscul de transmitere este mai mic, dacă vorbim de o persoană care este testată pozitiv, fiind vaccinată”.
Există un scenariu cât se poate de clar în Israel
De ce în Israel, țară care a atins printre primele o rată de vaccinare de 60%, avem o creștere importantă a numărului de cazuri? – a mai fost una dintre întrebări. “Într-adevăr, există un scenariu cât se poate de clar în Israel, în momentul de față, în care numărul de cazuri este în creștere, dar trebuie să înțelegem că pentru varianta Delta, acea imunitate colectivă de care vorbeam inițial, 60-70%, nu mai este suficientă.
Noi avem nevoie de o imunitate de grup în momentul de față de 80 până la 90 la sută, și atunci când ai 60 % imunitate colectivă, când reduci și renunți la majoritatea restricțiilor, și cel mai important, la folosirea măștii de protecție în spații interioare și în zonele supra-aglomerate, în momentul în care nu te confrunți cu varianta Delta și intră într-o populație și devine rapid dominantă, bineînțeles că vei avea o creștere a numărului de cazuri“, a explicat Valeriu Gheorghiță.