De ce intelectualii au devenit candidații preferați ?
Intelectualii au revenit în atenția politicienilor, a liderilor de partide. Și zice jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, la Dialogurile Puterii, că aceștia pot fi dintre cei mai slabi.
De ce sunt căutați, curtați intelectualii pentru a candida în locul oamenilor cu ștate mai vechi sau mai noi în partide?
”Pentru că nu au încredere, cum se întâmplă în cazul doamnei Gabriela Firea, în propriul lor leadership. Adică le e frică că liderii puternici le scapă de sub control și atunci preferă să pună intelectuali, personalități din punct de vedere politic slabe, care pot fi manevrate de către partide.
Intelectualii au nevoie de voință politică puternică
Intelectualii pot fi si slabi, pot fi si puternici din punctul de vedere al voinței politice. Asta depinde de fiecare individ în parte. E pozitiv faptul că o persoană are calitatea de intelectual, că are un discurs elevat, un discurs civilizat, că vine în spate cu o cultură, că știe limbi străine, că are un anumit mod de comportament, asta este una. Dar ca să fii om politic îți mai trebuie o serie întreagă de calități pe care, s-a dovedit de-a lungul istoriei recente, din ultimii treizeci și patru de ani, că intelectualii nu întodeauna îndeplinesc această exigența.”
Mircea Geoană are șanse și proptele
Cât despre alegerile la Cotroceni, Sorin Roșca Stănescu spune că:”Mircea Geoană are o șansă în eventualitatea în care cei doi lideri ai struțocămilei PSD-PNL își rup gâtul. Dacă cei doi lideri își rup gâtul și ajung în criză de candidați prezidențiali, atunci s-ar putea să-l susțină, în baza unei înțelegeri în trei, pe Mircea Geoană. Acesta, într-adevăr, ar putea să aducă și electorat din stânga și electorat din dreapta. Are o șansă. El s-a reinventat, s-a reinventat într-un mod destul de reușit și are proptele. Dincolo de ocean, foarte important, în Statele Unite, este un personaj relativ relevant, dar și la nivel european. Va fi acceptat de democrațiile occidentale, deci are o șansă. Are un discurs elevat, coerent. Are o cultură politică.”
Urmăriți interviul cu jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, la Dialogurile puterii și veți avea radiografia politicii românești: alegerile, alianțele politice, statul subteran, Roșia Montană.