De ce mamele de gemeni au un risc mai mare de boli cardiovasculare?
Potrivit unui studiu, publicat în European Heart Journal, riscul de a fi spitalizate pentru boli cardiovasculare este de două ori mai mare în primul an de la naștere pentru mamele de gemeni, comparativ cu cele care nasc un singur copil.
”La nivel mondial, în ultimele decenii, rata sarcinilor gemelare a crescut, din cauza tratamentelor de fertilitate și a vârstei înaintate a mamelor”, subliniază profesorul Cande Ananth de la Departamentul de obstetrică, ginecologie și științe reproductive de la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School din New Jersey (SUA), citat de Destination Sante.
Studiile anterioare nu au arătat niciun risc crescut de boală cardiovasculară pe termen lung în cazul sarcinii gemelare. Totuși, observațiile clinice demonstrează contrariul”, adaugă acesta.
Care este adevărul
Evident, se pune întrebarea: care este adevărul? Pentru a răspunde, echipa profesorului Cande Ananth a analizat datele legate de un număr de 36 de milioane de nașteri raportate în Statele Unite, între 2010 și 2020. Concluziile sunt categorice: rata spitalizării pentru boli cardiovasulare este semnificativ mai mare în cazul mamelor de gemeni (1.105 cazuri:100.000). Și pentru cele care au dezvoltat hipertensiune arterială de sarcină, riscul a fost de opt ori mai mare.
Inima este mult mai solicitată în timpul unei sarcini gemelare, comparativ cu o saracină simplă, spun autorii acestei cercetări. ”Este nevoie de săptămâni pentru ca această inimă să revină la starea de dinainte de sarcină”, mai precizează aceștia. Și, într-adevăr, ei au observat că acest risc pare să scadă după primul an de la naștere.
Și iată recomandarea autorilor acestei cercetări: ”Persoanele cu o sarcină gemelară ar trebui să fie informate în privința creșterii pe termen scurt a riscului de boli cardiovasculare. Este vorba de primul an de la naștere, chiar dacă sarcina nu a fost însoțită de probleme de hipertensiune arterială, cum este preeclampsie”.