De ce multe femei singure sunt supraponderale sau obeze?
Femeile singure au tendința de a mânca haotic, în special alimente bogate în zahăr, ceea ce explică de ce multe dintre acestea suferă de obezitate sau sunt supraponderale.
Un studiu, publicat în revista JAWA a analizat obiceiurile alimentare ale unui grup de femei singure. Autorii studiului au descoperit că în cazul acestora există o tendință semnificativă de a alege alimente bogate în zahăr și de a pierde controlul asupra consumului a ceea ce mănâncă. În spatele acestei atitudini se află nevoia creării unei stări de confort, relatează Washington Post.
Cercetătorii au fost interesați să studieze modificările la nivel cerebral asociate cu singurătatea și comportamentul alimentar haotic. În studiu au fost incluse 93 de femei care au formulat răspunsuri la un set de întrebări privind singurătatea și izolarea. Răspunsurile au evidențiat că femeile care trăiesc izolate, care suferă de singurătate au tendința de mânca mai mult, în special alimente cu multe grăsimi, de calitate mai slabă și mai ales dulciuri. Specialiștii vorbesc în aceste cazuri de anxietate și depreise și de mâncatul compulsiv.
Se știe că obezitatea este strâns legată de depresie și anxietate și că mâncatul „emoțional” și „de confort” este considerat un mecanism prin care mulți oameni încearcă să facă față singurătății.
Arpana Gupta, autorul principal al acestui studiu, realizat la UCLA Health din Los Angeles, este de părere că rezultatele evidențiate de imaginile RMN ”sunt interesante, deoarece aduc dovezi a ceea ce intuiam”.
Foamea emoțională
”Când oamenii sunt singuri, ceea ce simt are un impact mai mare: ei subestimează ceea ce mănâncă, în special dorința de a consuma alimente nesănătoase. Foamea emoțională împinge spre alimente de obicei dulci și compensatorii, care activează mecanismul stimul-rutină-recompensă, care implică creierul. Se creează conexiuni neuronale specifice care fac ca acest comportament să devină automat și repetitiv în timp”,explică Arpana Gupta.
Obezitatea, boală cronică
Prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, avertizează: „Odată instalată obezitatea, apar o serie întreagă de mecanisme adaptative, care fac să scădem foarte greu în greutate sau să creștem ușor în greutate. Obezitatea este o boală cronică, progresivă și cu foarte multe recidive”.
Obezitatea este a patra cauză de deces în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și cauzează un risc crescut de dezvoltare a altor afecțiuni, cum ar fi: bolile cardiovasculare, cancer și diabet de tip 2.